MINISTERN TIGER. Cristina Husmark Pehrsson vägrar uttala sig om krisen kring sjukreglerna. "Hon är upptagen med andra engagemang", säger hennes pressekreterare. Foto: Roger Vikström
MINISTERN TIGER. Cristina Husmark Pehrsson vägrar uttala sig om krisen kring sjukreglerna. "Hon är upptagen med andra engagemang", säger hennes pressekreterare. Foto: Roger Vikström

Frågorna som Expressen vill ställa till Cristina Husmark Pehrsson

Publicerad
1. I SVT:s ”Agenda” i söndags kväll sa du att ingen av remissinstanserna i förslaget om nya sjukregler hade varnat för konsekvenserna. Men detta är ju fel. Flera instanser varnade. Kommentar?

2. Har du läst remissvaren?

3. Försäkringskassans dåvarande ordförande Inger Efraimsson varnade redan för två år sedan att cancersjuka kunde komma i kläm. Varför avfärdade du henne som dåligt påläst?

4. Tiotusentals sjukskrivna människor känner i dag stor oro för att tvingas in i arbete efter det nya förslaget. Har du förståelse för deras oro?

5. Oppositionen säger att regeringen nu slår på de mest utsatta i samhället. Din synpunkt på det?

6. Har försäkringskassan fel som säger att man aldrig kommer att hinna med utbetalningarna eftersom den nya lagen träder i kraft så snabbt?

7. Anser du att du själv gjort något misstag i den här hanteringen?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag