Frågorna om PISA-fusket som Skolverkets gd vägrar svara på

Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Peter Fredriksson och utbildningsminister Anna Ekström.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skolverket och generaldirektören Peter Fredriksson får nu massiv kritik för haveriet med den svenska PISA-studien.

Expressen har sökt Fredriksson i ett helt dygn men han vägrar möta oss för en intervju.

Här är frågorna som Skolverkets generaldirektör inte vill besvara.

Under torsdagen presenterade Riksrevisionen en granskningsrapport om den senaste svenska PISA-studien, där Skolverket får hård kritik för det misslyckade genomförandet. Riksrevisionen skriver också att Skolverket inte visat något som helst intresse för att undersöka felaktigheterna, och därmed brustit i sitt uppföljningsansvar.

Kritiken mot Skolverket och generaldirektör Peter Fredriksson var under torsdagen massiv, både från oppositionen och från allmänheten. 

I SVT:s ”Aktuellt” på torsdagskvällen lyfte den inrikespolitiske kommentatorn Mats Knutsson frågan om huruvida Fredriksson kommer kunna sitta kvar som generaldirektör:

– Det är inte omöjligt att generaldirektör Peter Fredriksson tvingas lämna.

Ministern: Har i dagsläget förtroende

Utbildningsminister Anna Ekström, som också fått mycket hård kritik för PISA-studien, kom under dagen med allt skarpare uttalanden om Skolverkets ansvar. Inledningsvis framhöll hon sitt stora förtroende för myndigheten, för att under en intervju med Expressen strax före lunch säga att det yttersta ansvaret för misstagen vilar på Skolverket.

Ekström sa under intervjun att hon fortfarande har förtroende för generaldirektör Peter Fredriksson, men på frågan om detta skulle kunna förändras efter en djupare analys av Riksrevisionens hårda kritik svarade utbildningsministern:

– Det får man i så fall återkomma kring. Jag kan bara konstatera att jag i dagsläget har förtroende för Peter Fredriksson.

Expressen, som avslöjade de stora felaktigheterna i PISA-studien redan i juni förra året, började söka Peter Fredriksson för en intervju tidigt på torsdagsmorgonen, innan Riksrevisionens rapport publicerades. 

Susan Ottosen, pressekreterare på Skolverket, bad då att få återkomma. Strax efter klockan 09 hörde Expressen av sig till Skolverkets presstjänst igen, via mejl.

Först klockan 14.22 svarade Ottosen:

”Peter är väldigt upptagen men har du möjlighet att mejla frågorna så ska jag försöka se till att du får svar.”

Svarar inte på Expressens frågor

Strax dessförinnan hade Fredriksson gjort en intervju med Dagens Nyheter. I artikeln, som publicerades klockan 13.02, fortsätter han hävda att hans myndighet inte gjort något fel:

– Vi har ju följt reglementet och inte begått något fel. Men utifrån det höga antalet exkluderade elever så borde vi ha följt upp antalet elever som exkluderades (inte fick göra provet) på ett bättre sätt, säger Peter Fredriksson till DN.

Under dagen gjorde Fredriksson även intervjuer med både Sveriges Radios Ekot och SVT Nyheter.

– Jag tycker nog att vi kan konstatera att vi kunde ha följt upp bättre, säger Fredriksson i en bandad intervju som sändes i Ekot 16.45.

– Ministern måste kunna lita på en expertmyndighet som Skolverket och vi konstaterar ju själva att vi hade kunnat göra mer, säger Fredriksson i ytterligare en bandad intervju med SVT, som sändes i ”Aktuellt” klockan 21.

Men Expressen, vars bevakning till stor del legat till grund för Riksrevisionens PISA-granskning, vägrar Skolverkets generaldirektör att tala med. 

Den senaste gången Fredriksson ställde upp på en telefonintervju med Expressen om PISA var i början av september. Intervjun väckte uppmärksamhet då det framgick att Fredriksson inte kände till att PISA 2018 var den första gången som hans egen myndighet ansvarade för genomförande av skolstudien.

Frågorna Peter Fredriksson vägrat svara på

Efter att Expressen under torsdagen än en gång sökt Peter Fredriksson svarade pressekreteraren Susan Ottosen i ett mejl klockan 16.47:

”Jag har varit i kontakt med Peter Fredriksson och han har möjlighet att lämna skriftliga svar på dina frågor. Han kommer då att kunna återkomma med svaren under kvällen. Detta är vad vi kan erbjuda. Om du inte vill ha skriftliga svar så får vi avstå.”

Här är några av de många frågor som Expressen vill ställa till Skolverkets generaldirektör under en telefonintervju:

• Skolverket får hård kritik av Riksrevisionen för sitt totala ointresse att undersöka felaktigheterna i PISA 2018. Hur ska man kunna lita på att du tar kritiken på allvar och genomför de nödvändiga förändringarna den här gången?

• Trots att vi vid flera tillfällen presenterat övertygande bevisning på felaktigheter i PISA-studiens genomförande har du konsekvent hävdat att allting gått rätt till – har Riksrevisionens rapport fått dig att i sak backa från din tidigare hållning?

• I Riksrevisionens rapport kritiseras du för att i samtal med Utbildningsdepartementet ha lovat att leverera en granskningsrapport från OECD med ett visst innehåll, som du sedan inte har levererat. Varför gjorde du inte det?

I rapporten framkommer också att dina tjänstemän på minst ett avgörande område lämnat direkt felaktiga uppgifter till OECD, vilket lett till att de kommit till felaktiga slutsatser i sin granskning av den svenska PISA-studien. Vad är ditt ansvar för detta?

I intervjuer med andra medier har du under torsdagen påstått att de felaktigt exkluderade eleverna är utrikes födda och att det endast är deras resultat som påverkas. Detta är direkt felaktigt, både enligt Riksrevisionens rapport och dess rapportförfattare. Har du läst rapporten?

Utbildningsministern pressas av Expressens Ludde Hellberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.