Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frågan i utländsk press: Kördes Tegnell över av regeringen?

Från och med 24 november får bara åtta personer samlas i allmänna sammankomster – gäller i fyra veckor men kan också förlängas.
Anders Tegnell på digital pressträff under tisdagen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

För bara några veckor sedan hyllades Sveriges coronastrategi på flera håll i omvärlden. 

Men efter veckans besked om hårdare riktlinjer verkar vindarna nu ha vänt. 

– Det ser ut som att Tegnell körs över, skriver krönikören Astrid Meland i norska VG.

Den svenska coronastrategin har sedan pandemins början haft världens ögon på sig. Under sommaren och inledningen på hösten hyllades Sverige och statsepidemiologen Anders Tegnell på flera håll för sin hantering av viruset efter att smittspridningen inte såg ut att öka. 

Men i tisdags meddelade statsminister Stefan Löfven att offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare förbjuds från den från 24 november i hopp om att minska den tilltagande smittspridningen i landet. Och nu skriver Washington Post att det nya beskedet var i en annan ton än Sveriges ”ökänt lättvindiga inställning till pandemin”.

”Vet inte vad lagen säger om detta”

”Till och med Sverige överger den svenska modellen”, skriver Washington Posts kolumnist Ishaan Tharoor.

Den nya gränsen om max åtta personer, som stöder sig på ordningslagen, ska gälla i fyra veckor. Men när Anders Tegnell under tisdagens pressträff fick frågan om de nya reglerna skulle gälla biografer och barn- och ungdomsidrott kunde statsepidemiologen inte ge något svar.

– Vi vet inte än vad lagen säger om detta. Regeringen får svara på frågan, replikerade Tegnell.

Brittiska Daily Telegraph frågade Tegnell om varför regering kom med ett beslut som inte Folkhälsomyndigheten rekommenderat. 

– Det är en juridisk handling som alltid hanteras av regeringen, inte av oss. Vi har en dialog med regeringen om vilka åtgärder som skulle kunna passa, men besluten kan bara fattas av en regering, sa Tegnell som undvek att svara på om de nya reglerna var nödvändiga. 

– Vi för en dialog med regeringen, och inför varje beslut skickar vi in vår kommentar och det kommer vi göra även nu, sa Tegnell.

”Statsministern framstår som den nya pandemigeneralen”

I Sverige har experternas åsikter varit en viktig del i coronastrategin. Men enligt Astrid Meland, krönikör på VG, är svaren ett bevis på att Anders Tegnell nu körts över av den svenska regeringen. 

”Nu framstår statsministern som den nya pandemigeneralen”, skriver Meland.

Enligt henne har Tegnell haft en status som gjort att han fått stå oemotsagd i många frågor kring coronaviruset. Hon tar upp det annars så omdebatterade munskyddet som exempel. 

”Tegnell anser fortfarande att bevisen för munskydd är för tunna. Samtidigt tror Tegnells kolleger vid den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC att munskydd skyddar både bäraren och människorna omkring dem.”, skriver Meland som siar om att den svenska regeringen kan komma att köra över statsepidemiologen även där.

”Det är frestande att gissa att krav om munskydd är nästa steg som regeringen introducerar som går tvärtemot de svenska experternas råd”, skriver Astrid Meland.

Tegnells svar om skolorna

Kommer skolorna stänga ner? Hör statsepidemiolog Anders Tegnell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.