Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Wold chattade med Expressens läsare

Lokala råd i fem regioner • Undvik gym • Möten • Kollektivtrafik.
Agnes Wold.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: CDC HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen ökar runtom i världen. Och i Sverige har flera regioner infört hårdare restriktioner. 

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, svarade under flera timmar på läsarnas frågor om coronaviruset.

Ställ dina frågor om corona till experterna

Här kan du läsa en del av alla frågor och svar:

BIRGITTA: Törs jag fira jul med min mamma 82 år med avstånd och vi är fem personer totalt?

AGNES WOLD: Om alla de andra är sådana som lever ett mycket smittsäkert liv. Inte ungdomar eller småbarnsföräldrar och inte skolbarn. Så går det nog bra.


LARS: Kan covid-19 ge bestående andningsbesvär även vid lindrigare infektioner där personen inte behövt sjukhusvård?

AGNES WOLD: Kan jag svårligen tänka mig, men det finns alltid undantag inom medicinen, så vi får utvärdera det när hela rasket är över.


HAMPUS: Jag ska på bröllop i Kanada i mars. Kommer jag kunna åka?

AGNES WOLD: Det är ingen som vet.


LOVE: Har jobbat hemma sedan i slutet av mars (riskgrupp) men måste komma till kontoret för årets medarbetarsamtal. Är det rimligt?

AGNES WOLD: Ja, om ni bara sitter på avstånd så.


MIA: Kan man fira jul som vanligt med någon i riskgrupp om man håller sig hemma två veckor innan jul och inte umgås med andra och bara åker till affären för att handla mat och håller avstånd?

AGNES WOLD: Ja, det kan man. Om alla håller karantän, alltså inte jobbar och träffar andra inomhus, så är det i princip riskfritt.


R JOHANSSON: Kan vi hämta ett vuxet barnbarn i Skåne med bil, och åka till Göteborg? Vi är pigga 70-åringar, men oroliga för smittökningen i Skåne. Blir många timmar i bil.

AGNES WOLD: Nej. Att sitta i bil, som är ett extremt trångt utrymme, med en individ ur den yngre generationen är verkligen inte att rekommendera. Varför kan inte barnbarnet åka tåg? Och sedan träffas ni på någon restaurang eller liknande där ni kan hålla avstånd.


ISA: När tror du att vi kommer ha en vardag som inte kommer präglas av corona? Vågar man tro på att ett vaccin eller flockimmunitet har kommit till sommaren 2021 eller tror du snarare på sommaren 2024?

AGNES WOLD: Jag tror på nästa sommar. Men det är inte över då och de som hållit sig undan (70+) kommer inte att helt kunna förlita sig på flockimmunitet.


JOHANNA: Konkret: vad ska jag INTE göra för att slippa bli smittad?

AGNES WOLD: Inte sitta närmare någon än någon meter. Om det inte är utomhus. Det som är värst är fester och fikarum.


ANONYM: Hej, min sambo testade positivt för 11 dagar sedan. Har inga symptom och räknas som icke smittbärarare. Jag har inte fått det, testat 2 gånger. Kan man vara immun även om man inte haft Corona? Och fråga 2, när vågar vi pussas igen? Det saknar jag väldigt mycket.

AGNES WOLD: Du kan pussas med en gång – sätt igång bara! Man är normalt bara smittsam en vecka, så han är inte smittsam längre. Sannolikt har du någon form av immunitet, eftersom du inte blivit sjuk. Det finns så kallad naturlig/medfödd immunitet som man kan ha oavsett om man träffat på viruset tidigare eller inte. Hit hör förmågan hos cellerna att bilda ämnen (interferoner) som motverkar virusets framfart i cellen och gör att vi inte tillverkar så många viruskopior. Det är också möjligt att du blivit immun mot något av de andra coronavirusen, de som ger vanlig förkylning, och har viss immunitet från det.


NÄRSYNT: Ska man avvakta med besök hos optikern nu? Min synundersökning brukar ta en timme. Är det bra om man undviker att prata eller spelar det ingen roll för virusspridningen?

AGNES WOLD: Jag går själv omkring med ganska repiga glasögon (och oklippt hår) för jag tycker inte det är en lämplig sysselsättning under corona. Har man akuta synproblem ska man givetvis sköta om dem, men om det bara handlar om att byta glasögon så tycker jag man kan vänta tills i vår. Om man är lite till åren, åtminstone.


MICKE I SOLNA: Jag tillhör riskgrupp. Kan jag sticka till gymmet om det inte är så mycket folk där eller ska jag undvika helt. Varför?

AGNES WOLD: Jag har gymmat fram tills nu men nu avråder man från det i Västra Götaland - där jag bor. Så jag finner mig i att inte trimma min spänstiga kropp några veckor. Gym är ju generellt inte särskilt farligt i och med att alla (förhoppningsvis) sitter i sina maskiner och inte går runt och flåsar på varandra. Men just nu, när smittspridningen pekar rakt uppåt, kan man avstå från allt sådant i några veckor, tycker jag.


INA: Hur blir det framöver om man vistas ute en kall vinterdag med många minusgrader och torr luft? Smittar viruset lättare då? Bör man hålla ännu längre avstånd?

AGNES WOLD: Nej, ute är perfekt.


LISBETH: Att dansa linedance, är det OK? Vi är 15 stycken i en lokal. De flesta är över 60 år.

AGNES WOLD: Det låter riskfyllt tycker jag, utan att veta exakt vad linedance är. Åtminstone som smittläget är just nu. Det finns förstås delar av Sverige där det är lugnt med smittan och då kanske man kan dansa ett tag till.


STINA: Hur ska vi som arbetar i skolan undvika smitta? Klassrummen ger inte utrymme för stora avstånd mellan elever, arbetar man med yngre elever är det svårt att hålla avstånd (de behöver mycket stöd), i matsal finns inte utrymme för avstånd och vi har fortfarande de flesta möten på plats.

AGNES WOLD: Vissa arbetsgivare verkar ha lite problem med logiken. Varför ska ni sitta och ha möten ”på plats”? Alla former av möten och fikarum bör undvikas. Och hur är det överhuvudtaget möjligt att man – när det gått ett halvår – anser att ”det inte går” att fixa så att man kan hålla avstånd i matsalen. Man får väl lägga om schemat så man äter på olika tider, öppna ett klassrum som extra matrum eller något annat kreativt?


STINA: Kommer vi någonsin kunna vara nära våra nära och kära igen? Finns det ett slut på eländet?

AGNES WOLD: O, ja. Nästa sommar alldeles säkert. Om det sedan kommer en liten smittpuckel nästa höst så får man passa på och umgås så länge vädret tillåter (och hindrar viruset att spridas).


ANONYM: När kommer luktsinnet tillbaka efter att ha blivit frisk från corona?

AGNES WOLD: Det kan ta olika lång tid. I de flesta fall några veckor, ibland flera månader. Det kan också finnas risk för permanenta skador, men det vet man ännu inte hur vanligt det kommer att vara.


GUNILLA: Hur ser du på att krogen håller öppet här i Sverige?

AGNES WOLD: Jag tycker det är OK. Jag tror det är ganska ofarligt om man sitter ned vid ett bord och äter civiliserat med dem som man redan känner och umgås med. För närvarande råder extra restriktioner i bland annat Västra Götaland så jag ska hålla mig från krogen tills de annonserar att faran över.


KRISTOFFER: Hur farligt är det att ta hissen om någon som är smittad precis använt den?

AGNES WOLD: Inte alls, så vitt man vet. Det gjordes en intressant studie i Sydkorea i en skyskrapa där de första 11 våningarna var kontor och resten bostäder. Man hade ett utbrott i ett call center på 8:e våningen - jag har för mig att ett 90-tal var smittade där. Ingen av dem som bodde i huset var smittad, trots att de måste åkt hiss (de bodde minst 12 våningar upp) som också delades av de smittade på call centret. Som det ser ut i dagsläget behövs det en levande, smittsam person i samma rum på ganska kort avstånd för att man ska bli smittad.


STINA: Tack för att du finns och är så klok och rak och rolig – du är en trygghet under den här hemska tiden med coronan. Är det ok att gå till en frisör som har antikroppar om vi är ensamma i lokalen?

AGNES WOLD: Fantastiskt med en frisör med antikroppar – det skulle man ha! Då hade man sluppit coronafrisyren.


MARIA: Mina föräldrar är 70 år. Jag har två barn på 3 år och 9 år. Är det säkert att träffas inomhus om ingen har något symptom?

AGNES WOLD: Nej.


MÄRTHA: Jag är gravid i vecka 25 och jobbar på en vårdcentral. Skulle du rekommendera att jag fortsättningsvis försöker undvika patientkontakt och i stället sitta i telefonen (vilket är möjligt)? Vad jag förstår är det ännu inte fastlagt helt hur gravida och deras barn kan påverkas av covid-19. Vad rekommenderar du?

AGNES WOLD: Nej, det är ju inte klarlagt. Men om det finns en chans att undvika patientkontakt skulle jag slå till och ta telefonjobbet (även om det säkert är tråkigare). När man är gravid blir man extra orolig och om det skulle hända något så står man inte ut med tanken på att man kunde ha förebyggt det hela.


LISA: 70+are som inte varit nära någon, förutom maken, under drygt 7 månader. Nästa vecka måste jag till min tandläkare, känns oroligt pga närheten som krävs. Ska jag känna mig lugn? Vet att munskydd används av tandläkaren och sköterskan.

AGNES WOLD: Jag förstår att du är orolig, men måste man till tandläkaren så måste man. Få yrkesgrupper är så måna om hygien som tandläkare så jag är säker på att de använder perfekt skyddsutrustning.


PELLE: Man hör olika rekommendationer på avstånd. 1, 1,5 och 2 meter. Vad är det som gäller?

AGNES WOLD: Ju längre desto bättre. Jag brukar säga 1,5.


MARIE: I min region är det bara självtestning. Jag hade jättesvårt att genomföra halsprovet på mig själv. Var dock väldigt noga med näsprovet och saliven. Tror du ändå det visade korrekt (negativt)?

AGNES WOLD: Saliven är kanske det viktigaste.

Minns du? Så sa experterna om corona i början

Så sa Tegnell, Giesecke, Wallensten och andra experter i början av coronapandemin: ”Blir inte mer än enstaka fall”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.