Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fräcka stölden: Tusentals jordgubbar tjuvplockade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Hörenius, driver jordgubbsodlingen Ulvagubben utanför Uppsala, förlorar 50-70 000 kronor i intäkter efter jordgubbsstölden.
Foto: Privat.
Fredrik Hörenius uppskattar att mellan 15 och 20 personer varit med och plockat.
Foto: TOMAS LEPRINCE

På onsdagsmorgonen gjorde jordgubbsodlaren Fredrik Hörenius en tråkig upptäckt – ett fält var redan plockat och jordgubbar motsvarade drygt 1500 förpackningar var borta.

Det innebär 50-70 000 kronor i förlorade intäkter.    

– Det måste ha varit många här och plockat, säkert 15-20 personer, säger Fredrik Hörenius. 

Det händer då och då att folk stjäl jordgubbar från Fredrik Hörenius odling utanför Uppsala. Men aldrig förut har så många jordgubbar stulits som under natten mot onsdagen, vilket UNT var först med att berätta om.  

Det handlar om jordgubbar motsvarande drygt 1500 förpackningar – och mellan 50-70 000 kronor i förlorade intäkter. På onsdagsmorgonen stod det klart att det fanns betydligt färre jordgubbar på fältet än man väntat sig. 

 – Det är plockarna som märker av det först, att det går så långsamt. Efter en stund förstår man att någon redan varit där och norpat. Det handlar om en 50- 60 rader. Så det måste ha varit många här och plockat, säkert 15-20 personer, säger Fredrik Hörenius.

"Kan inte leverera hälften av vad vi brukar"

Han berättar att bilar brukar köra runt vid odlingen och reka – och säger att man till och med känner igen bilar från förra året. Av det här skälet sätter man ibland in vakter på nätterna. Särskilt runt midsommar, när efterfrågan är stor, brukar vakterna behövas. 

– Det fungerar. Så fort de ser oss åker de igen, säger Fredrik Hörenius. 

Han fortsätter:

– Det som är värst är så himla ont om jordgubbar nu. Vi kan inte ens leverera hälften av vad vi brukar. Det är ont om jordgubbar i hela Sverige och då är priset väldigt högt, berättar Fredrik Hörenius.   

Tror inte stölden kommer att klara upp

Men tanken om att sätta in vakter nu – en tid efter midsommar – slog honom inte. Då brukar nämligen tillgången vara större – och priserna lägre. Men så är det alltså inte i år.  

– Det grämer mig lite. För var egentligen inte så svårt att räkna ut att de gör det här för att tjäna pengar, säger han. 


LÄS MER: Räkna med nya blixtnedslag 


Stölden är förstås polisanmäld. Men Fredrik Hörenius har inga stora förhoppningar om att det här kommer att klaras upp – även om tjuvarna lämnade spår efter sig i form av lådor.  

– Nej, det känns fullständigt omöjligt. Det är lite surt, säger han. 

Tvingas sätta in vakter

Från och med nu kommer man att sätta in nattvakter oftare.

– Det är ju också en kostnad att ha folk som jobbar på nätterna, men det här går inte att strunta i. Det handlar om för mycket pengar. Och framför allt fattas det jordgubbar för oss – vi har svårt att ha öppet självplock. Vi öppnade i går och har aldrig haft en så sen öppning. Därför känns det här så jäkla surt när jordgubbar försvinner på det här sättet, säger Fredrik Hörenius.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.