Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fräcka kuppen – när McDonald's stänger

Flera kedjor pausar sin verksamhet i Ryssland efter invasionen av Ukraina. Klippet är från förra veckan när McDonald's fortfarande hade öppet.
Ett ryskt företag vill registrera varumärket Djadja Vanja (Onkel Vanja) med en logtyp som är lätt att känna igen.
McDonald's har stängt sina 850 restauranger i Ryssland, men betalar fortfarande lön till de anställda.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
McDonald's-restaurang i Moskva.
Foto: ALEXANDER SAYGANOV/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO / ALEXANDER SAYGANOV/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTE

McDonald's har lämnat Ryssland och stängt sina 850 restauranger.

Nu kan landet få en ny snabbmatskedja – med en något skruvad logga.

Omvärldens sanktioner efter Rysslands invasion av Ukraina har slagit hårt mot landets ekonomi. Dessutom har mängder av utländska företag lämnat landet eller pausat sin verksamhet.

Däribland svenska H&M, Ikea och Volvo – och amerikanska McDonald's.

– Ni stänger, det är okej. Men redan i morgon, i stället för McDonald's, måste där finnas en Onkel Vanja, sa statsdumans talman Vjatjeslav Volodin den 10 mars.

Kan ta över efter McDonald's

Hans ord verkar ha hörsammats. Två dagar senare lämnade ett ryskt företag in en ansökan om just ett sådant snabbmatsvarumärke, enligt statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria Novosti.

Men logotypen är lätt att känna igen. McDonald's ikoniska ”M” har skruvats 90 grader för att bilda den kyrilliska motsvarigheten till bokstaven ”V”, som i Vanja.

Samtidigt som det efterfrågas nationell snabbmat finns det långtgående planer på att låta ryska företag eller staten ta över de utländska företag som lämnat landet.

Osäker upphovsrätt i Ryssland

Något beslut om varumärket Onkel Vanja (känt från Anton Tjechovs pjäs med samma namn) har ännu inte tagits av ryska myndigheter. Men riskerna för att det ska komma anklagelser om varumärkesintrång ser ut att vara små.

En rysk domstol vägrade nyligen att erkänna rättigheterna till de brittiska skaparna av Greta gris, som velat stoppa visningarna av barnprogrammet i Ryssland, enligt ryska affärstidningen Kommersant.

Norrmännen vägrar tanka oligarkens lyxyacht 

Kaptenen: "Vi utsätts för grov diskriminering"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.