Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fräck rififikupp mot Elgiganten i Länna

Elgigiganten i Länna i södra Stockholm utsattes för en fräck rififikupp tidigt på lördagsmorgonen.

Genom att såga upp tre hål i taket har man kunnat fira sig ner med rep i butiken.

– Det de förmodas ha tillgripit är det mest attraktiva – mobiltelefoner och surfplattor, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens presstjänst.

Nu jagas de misstänkta av polisen.

Klockan 02.20 på lördagsmorgonen gick larmet från Elgigantens butik på Truckvägen i Länna i Huddinge i södra Stockholm. 

Väktare och polis beordrades snabbt till platsen. 

När de kom dit kunde de konstatera att tjuvarna tagit sig upp på eljättens tak genom att klättra via en brandtrappa. På taket hade de sedan sågat upp tre hål – och firat sig ner med rep till butiken. 

– Det är en klassisk rififikupp, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens presstjänst. Det de förmodas ha tillgripit är det mest attraktiva – mobiltelefoner och surfplattor. De har gjort tre hål och det kommer att bli en teknisk utredning på platsen från vår sida efter det här. 

Polisjakt efter misstänkta under lördagsmorgonen

Ingen är gripen som misstänkt för den fräcka kuppen tidigt på lördagsmorgonen. 

– Jag kan inte se att någon har gjort några iakttagelser över huvudtaget, och vi har sökt med hundar i närområdet utan resultat, säger Sven-Erik Olsson. 

Gick larmet i butiken?

– Ja, en deckare (rörelsedetektor, red:s anm.) har utlösts i ett säkerhetsrum. 

Polisen: "Tagit brandtrappan upp till taket"

Finns det några spår?

– Det finns spår som tyder på att de har tagit brandtrappan upp till taket, säger Sven-Erik Olsson. I övrigt finns det inga uppgifter om att någon har gjort några iakttagelser.

Just Elgiganten har tidigare utsatts för rififikupper. I oktober 2015 slog tjuvar till mot ett av eljättens varuhus i Uddevalla. Teknikprylar för hundratusentalskronor försvann då. Även den gången valde gärningsmännen att ta sig in i butiken genom att såga upp hål i taket. Efteråt ska de klättrat eller hissat sig ner i butiken och lagt beslag på dyra varor. 

Konstverk för en halv miljard försvann 

Inbrott där förövarna tar sig in genom taket brukar benämnas just rififikupper. 

Den största och mest fräcka konststölden som genomförts i Sverige var just en sån. Den skedde 1993 på Moderna museet i Stockholm. Exklusiva konstverk – bland annat av Picasso och Braque – värda närmare en halv miljard kronor, försvann vid den kuppen. 

Även det uppmärksammade helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga i södra Stockholm 2009 räknas som en av de mer fräcka rififikupperna i Sverige. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.