Foto: ROGER VIKSTRÖM
 Foto: ROGER VIKSTRÖM

FRA sökte efter sovjetiska agenter

Publicerad
Uppdaterad
FRA har aldrig avlyssnat svenska medborgare.
Men under fyra år på 90-talet avlyssnade FRA radiotrafiken mellan dåvarande Sovjetunionens ambassad i Stockholm och det sovjetiska utrikesministeriet - på uppdrag av den svenska säkerhetspolisen.
Säpos syfte var att avslöja spionage riktat mot Sverige.Detta uppger initierade källor för Expressen.
I denna massiva informationsinsamling finns bland annat ett stort antal namngivna personer registrerade.
En anonym person har anmält FRA till datainspektionen och i sin anmälan bifogat en lista på 103 personer, däribland pastor Ulf Ekman i Livets ord.
Under de senaste dagarnas debatt har det påståtts att det är försvaret som har avlyssnat dessa personer.

Säpo beställde spaningen

Expressens källor säger att försvaret, eller till försvaret relaterade organisationer, "inte har ett skit" med denna avlyssning att göra.
Sanningen är följande, enligt källorna.
Säpo, som lagt ned sin egen signalspaning, hade enligt det dåvarande regelverket rätt att beställa signalspaning och analyser av FRA.
Under åren 1994 till och med 1997 avlyssnade FRA på Säpos uppdrag radiotrafiken mellan Sovjets ambassad i Stockholm och Moskva.
Syftet var att kartlägga vilka personer som reste frekvent mellan Sovjet och Sverige för att eventuellt upptäcka agenter som riktade sin verksamhet mot Sverige.
Namn kom upp i radiotrafiken i samband med visumansökningar både från Sverige och Sovjet.
Under de fyra år denna signalspaning skedde kunde ingen spion upptäckas.

Försvaret inte inblandade

Samtliga registrerade personer, inklusive de 103 på listan till datainspektionen, hade naturliga och legala skäl till att resa mellan de båda länderna. Det handlade om journalister, affärsmän och turister.
Namnen på de 103 personerna, liksom övriga namn, betecknas av säkerhetspolisen som "överskottsinformation" som saknar all betydelse i jakten på spioner.
Varken försvaret eller försvarsdepartementet var alltså inblandade i denna operation.

Ingen förundersökning

Och FRA:s enda roll var att samla in materialet och skicka det vidare till beställaren Säpo.
Statssekreterare Håkan Jevrell vid försvarsdepartementet säger till Expressen:
- Vem eller vad som låg bakom uppdraget till FRA i mitten av 90-talet kan jag inte kommentera ytterligare.
Åklagaren har beslutat att inte inleda någon förundersökning mot FRA.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag