FRA ska ha hjälpt
USA att spionera

Sverige spelar en central roll i USA:s hemliga underrättelsenätverk - med kodnamnet "Sardine".

Det hävdar den kände grävande journalisten Duncan Campbell i en kommitté i Europaparlamentet.

- Sverige är väldigt duktigt på Ryssland så naturligtvis har Sverige en viktig roll att spela, säger terrorismforskaren Magnus Ranstorp.

Samtidigt avslöjas att amerikanska NSA knäckt krypteringar som miljarder människor använder för att skydda e-post och banktransaktioner

Den ledande brittiske journalisten och underrättelseexperten Duncan Campbell pekar ut Sverige som nyckelspelare i det världsomspännande amerikanska och brittiska avlyssningsnätverket. Försvarets Radioanstalt (FRA) är den tredje viktiga samarbetspartnern tillsammans med amerikanska NSA och brittiska GCHQ, säger han.

Kommer från Snowden

Campbell förde fram sina uppgifter om den svenska inblandningen under en utfrågning i Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) i går, skriver Metro. Och informationen kommer ursprungligen från visselblåsaren Edward Snowden, avhoppad NSA-medarbetare som nu söker asyl i Ryssland. Den grävande journalisten Campbell ska ha analyserat Snowdens uppgifter och presenterat dem för utskottet.

En rad journalister och forskare hade bjudits in till utfrågningen, som handlade om NSA:s internationella avlyssning.

"Avslöjar den hemliga EU-staten som samarbetar med GCHQ i internet- och undervattenskabelavlyssningen. Det är Sverige och landets kodnamn är SARDINE, twittrade Duncan Campbell i samband med mötet, rapporterar Metro.

Sverige ska bland annat ge USA tillgång till de baltiska undervattenskablarna, heter det.

Vill inte kommentera

FRA är tystlåtet vad gäller de nya sensationella uppgifterna.

- Generellt kommenterar vi inte hur våra samarbeten ser ut. Vi har samarbeten med andra länder och när vi samarbetar med andra länder omfattas det av FRA:s regelverk, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA, till Metro.

- Vi har samarbeten med andra länder. Dessa samarbeten måste alltid gagna svenska intressen, säger Wallin som inte vill uttala sig om huruvida Sverige har kodnamnet "Sardine".

"Finns kontakter"

Magnus Ranstorp, forskningschef vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan i Stockholm, säger till Expressen att han inte känner till den exakta omfattningen av FRA:s eventuella samarbete med sina amerikanska och brittiska kolleger, men att Sverige sedan länge spelar en roll i det västliga underrättelsesamarbetet.

- Det finns kontakter, men exakt hur de operativa relationerna ser ut vet bara myndigheten och de politiska organ som övervakar dem, säger Magnus Ranstorp.

- Det svenska underrättelseförbindelserna med USA var goda under det kalla kriget och är så fortfarande, även om samarbetet ser annorlunda ut i dag. Ryssland är en konstant aspekt i vår närvaro. Därför är vi duktiga på att avgöra och bedöma det som händer där, säger han.

Nytt avslöjande

Samtidigt slår Edward Snowden till med ett nytt avslöjande: NSA ska i hemlighet ha samarbetat med dataföretag som installerat "bakdörrar" i sin egen mjukvara.

På så sätt har den amerikanska underrättelsetjänst NSA och dess brittiska kolleger knäckt krypteringar som miljarder människor använder för att skydda e-post, banktransaktioner och sjukjournaler - och vet därmed ännu mer om oss alla än vi trodde tidigare.

NSA har sedan år 2000 investerat miljarder dollar för att göra nästan alla människors hemligheter tillgängliga för myndigheterna, rapporterar tidningarna New York Times och Guardian som fått uppgifterna från Snowden. De amerikanska och brittiska spionorganisationerna har knäckt koder och säkerhetskrypteringar genom hemliga överenskommelser med teknikföretag och internetleverantörer. enligt dokument som läckts av Snowden.

Är du orolig för att NSA kan kolla dina bankkonton?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.