FRA och Säpo har lämnat en hemligstämplad rapport till regeringen. Foto: SVEN LINDWALLFRA och Säpo har lämnat en hemligstämplad rapport till regeringen. Foto: SVEN LINDWALL
FRA och Säpo har lämnat en hemligstämplad rapport till regeringen. Foto: SVEN LINDWALL
Foto: / SÄPOFoto: / SÄPO
 Foto: / SÄPO

FRA och Säpo sågar statens it-säkerhet

Publicerad

Svenska statens it-säkerhet sågas av Säpo och FRA i en hemlig rapport, rapporterar SvD. 

Bristerna handlar bland annat om dålig koll på vilka uppgifter som är skyddsvärda och tveksam hantering av lösenord, skriver tidningen.

Svenska Dagbladet har tagit del av en hemligstämplad rapport som Säkerhetspolisen och Försvarets radioanstalt, FRA, lämnat till regeringen. 

I rapporten pekas flera brister kring statens it-säkerhet ut – en fråga som är högaktuell efter skandalen på Transportstyrelsen. 

Det handlar bland annat om dåliga kunskaper om vilken typ av information som är skyddsvärd och dåliga rutiner kring uppdateringar.   

– Det kan också handla om dåliga lösenord, i många fall är det bekvämlighet, man har för enkla lösenord och dessutom samma lösenord på flera ställen, säger Fredrik Wallin, talesperson på FRA och som tidigare arbetat med underrättelseanalys på myndigheten till SvD.

"Måste täppa till alla hål"

Att it-säkerhet inte är prioriterat hålls fram som ett problem. 

Fredrik Wallin säger till tidningen att det är svårt att förutsäga konsekvenserna av bristerna – men påpekar att system kan blir sårbara på flera håll. 

I rapporten som Säpo och FRA lämnat till regeringen pekas flera brister kring statens it-säkerhet ut – en fråga som är högaktuell efter skandalen på Transportstyrelsen. Foto: / SÄPO

– Information som är skyddad på ett ställe kan vara sårbart på ett annat. För att skydda sig så måste man täppa till alla hål. Som angripare behöver man bara hitta ett hål för att lyckas, säger han till SvD.

Personal med rätt kompetens saknas

Enligt tidningen har också intrång i svenska system skett. 

I maj drabbades hela 99 länder av en omfattande cyberattack med datorvirus – däribland Sverige. Som exempel infekterades 68 datorer som tillhör Timrå kommun, liksom datorer på koncernen Sandvik. 

I den hemliga rapporten som SvD framkommer vidare att personal med rätt kompetens saknas – och att mer pengar behövs för nödvändiga säkerhetssatsningar. 

SvD skriver vidare att FRA och Säpo föreslår att systemet TVD – tekniska detekterings- och varningssystemet – används. Enligt Fredrik Wallin kan signaturer stoppas in i TVD-systemet  vilket innebär att FRA kan upptäcka nya typer av angreppsmetoder i tid. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag