Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FRA och Säpo sågar statens it-säkerhet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FRA och Säpo har lämnat en hemligstämplad rapport till regeringen.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: / SÄPO

Svenska statens it-säkerhet sågas av Säpo och FRA i en hemlig rapport, rapporterar SvD. 

Bristerna handlar bland annat om dålig koll på vilka uppgifter som är skyddsvärda och tveksam hantering av lösenord, skriver tidningen.

Svenska Dagbladet har tagit del av en hemligstämplad rapport som Säkerhetspolisen och Försvarets radioanstalt, FRA, lämnat till regeringen. 

I rapporten pekas flera brister kring statens it-säkerhet ut – en fråga som är högaktuell efter skandalen på Transportstyrelsen. 

Det handlar bland annat om dåliga kunskaper om vilken typ av information som är skyddsvärd och dåliga rutiner kring uppdateringar.   

– Det kan också handla om dåliga lösenord, i många fall är det bekvämlighet, man har för enkla lösenord och dessutom samma lösenord på flera ställen, säger Fredrik Wallin, talesperson på FRA och som tidigare arbetat med underrättelseanalys på myndigheten till SvD.

"Måste täppa till alla hål"

Att it-säkerhet inte är prioriterat hålls fram som ett problem. 

Fredrik Wallin säger till tidningen att det är svårt att förutsäga konsekvenserna av bristerna – men påpekar att system kan blir sårbara på flera håll. 

I rapporten som Säpo och FRA lämnat till regeringen pekas flera brister kring statens it-säkerhet ut – en fråga som är högaktuell efter skandalen på Transportstyrelsen.
Foto: / SÄPO

– Information som är skyddad på ett ställe kan vara sårbart på ett annat. För att skydda sig så måste man täppa till alla hål. Som angripare behöver man bara hitta ett hål för att lyckas, säger han till SvD.

Personal med rätt kompetens saknas

Enligt tidningen har också intrång i svenska system skett. 

I maj drabbades hela 99 länder av en omfattande cyberattack med datorvirus – däribland Sverige. Som exempel infekterades 68 datorer som tillhör Timrå kommun, liksom datorer på koncernen Sandvik. 

I den hemliga rapporten som SvD framkommer vidare att personal med rätt kompetens saknas – och att mer pengar behövs för nödvändiga säkerhetssatsningar. 

SvD skriver vidare att FRA och Säpo föreslår att systemet TVD – tekniska detekterings- och varningssystemet – används. Enligt Fredrik Wallin kan signaturer stoppas in i TVD-systemet  vilket innebär att FRA kan upptäcka nya typer av angreppsmetoder i tid. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.