"FRA-lagen skyddar oss mot Bin-Ladin"

Publicerad
Uppdaterad
FRA-lagen ska inte rivas upp.
Det sade Jan Björklund i sitt sommartal - och varnade för al-Qaida.
- Tänk om Sverige griper Usama bin Ladin i morgon, sade folkpartiledaren.
Jan Björklund tog upp den omstridda FRA-lagen i sitt sommartal i Marstrand på söndagen.
Folkpartiledaren varnade för riskerna med att rivas upp lagen, något som krävts från flera håll.
– Får jag varna för tron att en lösning är att riva upp hela lagen och börja om från början. Lagen har utretts och beretts i sju år, därav fem år under den förra regeringen. Det som skulle hända om allt ska tas från början är dels att frågan skjuts in i nästa mandatperiod, men dels också att man slutligen åter kommer att hamna i samma redan kända målkonflikt mellan underrättelsetjänst och integritet, sade Jan Björklund i sitt tal.

"Tänk om vi griper Bin Ladin"

Jan Björklund argumenterade för lagen med utgångspunkt i den svenska styrkan i Afghanistan.
”Tänk tanken att den svenska styrkan i Afghanistan i morgon griper Usama bin Laden. Det kan faktiskt lika gärna hända att den svenska bataljonen gör det, som att någon av de amerikanska bataljonerna gör det. Inom 24 timmar kan Sverige vara den främsta måltavlan för världens farligaste terrorister. Vårt grannland Danmark höll på att bli det för en teckning i en tidning.
Vi var själva i ett utsatt läge i debatten om Vilks rondellhund”, sade Jan Björklund samtidigt som han påpekade att det finns integritetsproblem med lagen.
Folkpartiledaren passade även på att pika oppositionsledaren Mona Sahlin i talet.
”Och allvarligt talat; Mona Sahlin hoppas naturligtvis att vinna nästa val och bilda en rödgrön koalitionsregering. Tänker hon verkligen ge vetorätt till vänsterpartiet om utformningen av svensk underrättelsetjänst”, frågade sig Björklund retoriskt.

Effektiv underrättelsetjänst

Jan Björklund avslutade sitt resonemang om FRA-frågan.
”Sverige ska också i framtiden ha en effektiv underrättelsetjänst för att kunna ge förvarning om militära hot mot Sverige. Det är bra att vi äntligen får en lag som reglerar den underrättelsetjänst som ägt rum utan tydliga lagar i 66 år. Den lag som slutligen spikas efter tilläggspropositionen ska ha så höga krav det bara går när det gäller att skydda svenskars personliga integritet.”

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag