Karin Enström, moderat ledamot av försvarsutskottet. Foto: Jönsson Magnus
Karin Enström, moderat ledamot av försvarsutskottet. Foto: Jönsson Magnus

"FRA en viktig del av underrättelsetjänsten"

Publicerad
Uppdaterad
Självfallet ska Sverige ha signalspaning, menar Karin Enström, moderat ledamot av försvarsutskottet.
- Det har kommit bort i den här debatten att FRA är en viktig del av underrättelsetjänsten, säger hon till Expressen.se.
För Karin Enström (m) är det inget snack om att Sverige ska ägna sig åt signalspaning genom FRA.
- Man måste se signalspaning i ett lite större sammanhang. Det är en viktig del i försvarsunderrättelse - verksamhet, som i sin tur är ett stöd för att fatta beslut avseende utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik, menar hon.
Det finns inga militära hot mot Sverige, är ett av kritikernas argument?
- Nej, det finns inget hot om enskilt militärt angrepp mot Sverige. Men det finns hot av allehanda slag, mot både Sverige och övriga medlemmar i EU till exempel. Där har vi allt från terrorism och grov gränsöverskridande brottslighet, IT-angrepp och spridning av massförstörelsevapen. Man pratar om det bredare säkerhetsbegreppet – att man ser att det finns andra typer av hot än de mer traditionella. Och då är det viktigt att man har en väl fungerande omvärldsbevakning och underrättelseverksamhet, säger hon.

Rör utländska förhållanden


Hon pekar på att signalspaningen rör utländska förhållanden – inte inhemska.
- Det handlar inte om brottsbekämpning eller att samla bevis för att lagföra någon, utan om att skaffa underrättelser. Jag tycker att det är bra att vi får det reglerat i lag. Det har det inte varit tidigare.

Anger skäl


Karin Enström listar ett par skäl för varför FRA-lagen är bra:
Signalspaning regleras i lag.
- Det är viktigt, för då finns det regler för tillståndsgivning, samt granskning och kontroll. Dessutom blir det regler för integritetsskydd och för att skydda sådant som har varit omdebatterat, inte minst meddelarfrihet, efterforskning av källor och advokatsekretess.

• Signalspaning är en betydelsefull del av underrättelsetjänsten.
- Försvarsunderrättelseverksamhet är viktigt som stöd för att fatta beslut avseende utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik.

• Sverige ska ha egen signalspaning.
- Vi ska inte bara förlita oss på andra länders underrättelseverksamhet, utan även se till att vi har en egen signalspaningsförmåga, det är en klar fördel.

• Det finns hot mot svenska intressen.
- Ett ansvar som staten onekligen har är att skydda svenska medborgare och svenska intressen, inte minst i fredsfrämjande insatser. Det kan vara svenska ambassader, eller humanitära eller biståndsinsatser. Alla förväntar sig att staten tar ansvar för att skydda medborgarna både inom och utom Sveriges gränser, signalspaning bidrar till det arbetet.

• Lagen blir teknikneutral.
- Etern är fri och i etern har man kunnat spana utifrån de begränsningar som finns i lagen om försvarsunderrättelseverksamhet. Trots den trådlösa utvecklingen går mer än 95 procent av alla signaler i kabel eftersom det är billigare. Som enskild är det i dag i princip omöjligt att veta när du ringer i din telefon om signalen går bara i luften eller bara i kabel, det kan skifta från samtal till samtal. Och detsamma gäller även annan telekommunikation, trådlöst bredbrand och så vidare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag