FRA-chefen Ingvar Åkesson gillar inte jämförelserna mellan FRA och KGB. Foto: Robban Andersson
FRA-chefen Ingvar Åkesson gillar inte jämförelserna mellan FRA och KGB. Foto: Robban Andersson

FRA-chefen: "Det är frustrerande"

Publicerad
Uppdaterad
FRA-chefen vill inte att FRA:s verksamhet ska jämföras med Stasi och KGB.
För att råda bot på svenska medborgares skepsis mot FRA vill han slå hål på de "missuppfattningar" som finns.
- Det är viktigt att allmänheten har klart för sig vad vi gör, säger generaldirektör Ingvar Åkesson till Göteborgs-Posten.
Ingvar Åkesson är chef för Sveriges kanske mest omdebatterade verksamhet. Försvarets Radioanstalt, FRA, har hamnat på var mans läppar sen riksdagen röstade igenom en ny lag där FRA ges rätt att på uppdrag bedriva signalspaning på kabelburen trafik som passerar utlandet.

"Vansinnig bild"

Den nya lagen har fått kritik för att sakna tillräckliga kontrollinstanser och för att kränka människors personliga integritet i form av massavlyssning.
Men det är anklagelser som Ingvar Åkesson med bestämdhet vänder sig emot.
– I det här lagstiftningsärendet har man vaknat till, lite yrvaket skulle jag vilja säga, och anammat den fullständigt vansinniga bilden av en myndighet som ska snoka i folks privatliv. Så är det inte alls, så har det aldrig varit och kommer aldrig bli, säger Ingvar Åkesson till Göteborgs-Posten.

Förstår oron

Han menar att vanliga svenskars mejl i praktiken är i vägen när FRA:s medarbetare ska hitta uppgifter som ska hjälpa regeringen att besluta i frågor om ”utländska företeelser”.
Men han säger sig förstå folks oro.
– Man kan ju tänka sig att om man vill bryta mot reglerna och vara illojal kan man orsaka rejäla integritetsintrång. Men eftersom det finns så mycket kontroll och skydd ser jag ingen risk för integriteten, säger Åkesson.

Stoppade mord

För att råda bot på människors negativa uppfattning om FRA ämnar Åkesson satsa på information, skriver Göteborgs-Posten.
I höst ska FRA försöka nå ett antal nyckelgrupper, bland annat de politiska ungdomsförbunden.
FRA har även valt att i medierna berätta om fall där uppgifter från FRA ska ha förhindrat ett politiskt mord, dämpat militära kriser mellan Sverige och Sovjet samt påverkat beslut om flyktingar från kriget i Tjetjenien.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag