Dag Hartelius intervjuades under Folk och Försvar förra året. Foto: Sven LindwallDag Hartelius intervjuades under Folk och Försvar förra året. Foto: Sven Lindwall
Dag Hartelius intervjuades under Folk och Försvar förra året. Foto: Sven Lindwall
FRA är en topphemlig myndighet. Foto: Sven LindwallFRA är en topphemlig myndighet. Foto: Sven Lindwall
FRA är en topphemlig myndighet. Foto: Sven Lindwall

FRA-chefen: "Det är extra allt på alla håll"

Publicerad

Terrorister. Närgångna ryska jaktplan över svenskt luftrum. Cyberattacker.

I en stor intervju med Dag Hartelius, generaldirektör vid topphemliga FRA, i Dagens nyheter säger han att de driver krig på tre olika fronter.

– Jag går inte in exakt på vilka och vad vi följer. Vi följer företeelser som har bäring på den här typen av hot.

Han är generaldirektör för topphemliga myndigheten FRA sedan 2013 men utåt sett har hållit en låg profil. Han gör nu ett undantag i Dagens Nyheter.

Han gör det samtidigt som underrättelsemyndighetens årsrapport väntas publiceras under tisdagen.

– Den militära aktiviteten i Östersjöregionen har ökat ganska rejält och nu stabiliserat sig på en högre nivå än tidigare. Det innebär mer arbete. Vi stöder ju Försvarsmaktens bild av yt- och luftläget, vad som händer helt enkelt, säger han i intervjun.

Sex år sedan FRA-debatten blossade upp

Det är sex år sedan som debatten om FRA-lagen blossade upp i medier. Kritiken byggde då på att svenskars teletrafik i kablar kan avlyssnas.

Men Dag Hartelius lovar: Det förekommer ingen massavlyssning av svenskars telekontakter och e-post.

– Vårt uppdrag är helt och hållet att följa omvärlden. Vi har en tydlig lagstiftning som listar vilka hot eller risker som regeringen kan inrikta oss emot. Dessutom ska vi ha ett tydligt tillstånd av Försvarsunderrättelsedomstolen och så granskas vi av Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, säger han i DN.

925 miljoner kronor

FRA som myndighet är prioriterad – och pengar och anslag har inte låtit vänta på sig. 2015 års försvarsbeslut ger myndigheten mer: 925 miljoner kronor. Dessutom ska anslagen öka nästa år med ytterligare fem procent.

– Vi har tre fronter: traditionell säkerhet, terrorism och cyberangrepp. De tre fronterna är vårt arbetsfält, och det är större efterfrågan att göra mer på alla. Det är ”extra allt” på alla håll så att säga, säger Dag Hartelius till DN.

Under senare tid har svenskt luftrum kränkts av ryska jaktplan. Dessutom har det kommit rapporter om undervattensaktivitet i Stockholms skärgård.

Om uppgifter att det förekommit rysk signaltrafik i skärgården, säger Dag Hartelius i intervjun:

– Jag kan inte bekräfta eller dementera det. Om vi hade haft en sådan uppgift skulle vi ha rapporterat den till Försvarsmakten. Men jag kan inte säga om vi gjorde det eller inte. Vi säger väldigt litet om exakt vilka företeelser och länder som vi spanar på och med vilka metoder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag