FRA anmäler privatbloggare

Publicerad
Uppdaterad
Hemligstämplade FRA-dokument har publicerats på Henrik Alexanderssons blogg. Nu har han JK-anmälts för yttrandefrihetsbrott.
- Jag tycker att det är lite tramsigt, säger han till Dagens Media.
Den anmälan som FRA gjort till Justitiekanslern (JK) gäller en hemligstämplad rapport som FRA gjort på 1990-talet. Rapporten visar kommunikation mellan ett ryskt företag i St Petersburg och en svensk företagare. Svenskens personuppgifter finns publicerade i rapporten. Enligt bloggaren bevisar dokumentet att FRA redan då spanade på svenska privatpersoner, trots att de inte hade tillåtelse.
"Förfarandet torde utgöra ett yttrandefrihetsbrott", skriver FRA-chefen Ingvar Åkesson i anmälan.
- Det finns alltid risker med att publicera hemliga dokument, exakt vilka kan jag inte svar på, säger Ingvar Åkesson som är generaldirektör på FRA.
Han vet inte hur bloggaren har kommit över dokumenten.
- Nu är det JK:s sak att utreda detta, säger Ingvar Åkesson.

Uppmärksammad bloggare

Bloggaren Henrik Alexandersson har tidigare väckt uppmärksamhet genom att publicera ett utdrag ur en anmälan mot FRA till Datainspektionen. Där ingår en lista på 103 svenskar som ska ha avlyssnats och registrerats.
I samband med den publiceringen sa Henrik Alexandersson till expressen.se att han med listan ville visa att det är svårt att lita på FRA.
- De här papperna är exempel på idioti som FRA har haft för sig. På Datainspektionen belade man papperna med sekretess, men alla visste att de fanns där och det var mycket spekulationer. När jag publicerade det här var det många som tyckte att det var bra att listan publicerades, säger Henrik Alexandersson till Dagens Media. 
- Det är viktigt att ha klart för sig att det inte är listan på 103 personer som har anmälts, den tillhör anmälaren. De dokument som anmälan gäller är FRA:s och de är hemligstämplade, säger Ingvar Åkesson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag