FP-ledaren Jan Björklund presenterade i dag partiets första delrapporten i arbetet med att ta fram en ny integrations- och migrationspolitik på DN Debatt. Foto: Sven Lindwall
FP-ledaren Jan Björklund presenterade i dag partiets första delrapporten i arbetet med att ta fram en ny integrations- och migrationspolitik på DN Debatt. Foto: Sven Lindwall

FP:s nya utspel sågas: "Oerhört tragiskt"

Publicerad

Folkpartiets integrationsutspel sågas av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

"Mörkbrun hundvisselpolitik", skriver Veronica Palm (S) och "oerhört tragiskt", skriver Maria Ferm (MP).

– De känner sig desperata för att de inte har någon egen politik, säger FP-ledaren Jan Björklund på pressträffen i riksdagshuset.

Tillsammans med Gulan Avci, Roger Haddad, Robert Hannah, i FP:s integrationsgrupp, presenterade FP-ledaren Jan Björklund i dag partiets den första delrapporten i arbetet med att ta fram en ny integrations- och migrationspolitik på DN Debatt.

Syftet är att skapa en tydligare arbetslinje i integrationspolitiken, skriver Björklund och de andra folkpartisterna, som presenterar fem olika förslag.

1. Försörjningskrav för anhöriginvandring.

En tydligare försörjningskrav bör införas vid anhöriginvandring för att snabba på processen att få jobb.

2. Stärkt arbetslinje vid beslut om uppehållstillstånd.

FP vill testa att införa ett jobbincitament även i uppehållstillståndet.

3. Lägre trösklar till jobb och modernare arbetsrätt.

FP öppnar för att mjuka upp delar i arbetsrätten och även lägre löner för att sänka trösklarna på arbetsmarknaden. FP vill också underlätta för utländska akademiker att få sin utbildning validerad och kompletterad.

4. Avskaffa vårdnadsbidraget.

Andelen invandrarkvinnor är överrepresenterade och bidrar till att utestänga dem från arbetsmarknaden, enligt FP.

5. Språkkrav för medborgarskap.

"Jobb och språk är nyckeln"

För att uppvärdera både medborgarskapet och vikten av svenskkunskaper bör ett språkkrav för medborgarskap införas, skriver FP.

– Jobb och språk är nyckeln, säger Jan Björklund.

På Twitter har förslaget fått hård kritik av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Veronica Palm (S) skriver:

”Inte bara mörkbrun hundvisselpolitik, dessutom ineffektivt och kontraproduktivt om syftet är ökad integration”.

"En väntad reaktion"

Jan Björklund är inte förvånad över reaktionerna.

- Det är en helt väntad reaktion. Den här rödgröna regeringen har inga förslag eller synpunkter på integrationsområdet. Vi har ett stort utanförskap i Sverige, som kommer öka under de kommande åren om prognoserna slår in. Då måste vi förbättra integrationen. Att de rödgröna nu tar i så våldsamt mot Folkpartiet tror jag beror på att de känner sig desperata för att de inte har någon egen politik, säger Jan Björklund.

På pressträffen försvarar Jan Björklund inriktningen och argumenterar för jobb som den avgörande faktorn för att integrationen ska fungera.

Sysselsättningsgraden är lägre för utlandsfödda, särskilt kvinnor, enligt FP-ledaren.

- Jobb är avgörande för människors verkliga frihet. Då kan man stå på egna ben. Man kan teckna ett avtal med om en hyresrätt eller köpa en bostad. De som tvingas att leva på bidrag hamnar ofta i de kommunala utanförskapsområdena, säger Jan Björklund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag