Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FP:s kris – på väg att tappa profilfrågan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Henrik Jansson

Efter flera krisrapporter - nu tappar Folkpartiet ännu mer mark i skolfrågan.

I en ny Sifo-undersökning som Svenska Dagbladet har beställt har Socialdemokraterna nu störst förtroende i skolfrågan - och Moderaterna är lika stora som FP.

Svenska elevers skolresultat har sjunkit i flera år. Och på tisdagen kom en ny Pisa-rapport som visade att svenska elever dessutom presterar sämre än OECD-snittet när det handlar om problemlösning.

Och många kritiserar utbildningsminister Jan Björklunds parti Folkpartiet för att inte ha lyckats vända trenden efter snart sex år vid makten.

Björklund fortsätter att hävda att hans förändringar av skolan ännu inte har gett resultat.

Men Folkpartiet - som länge haft skolfrågan som paradfråga - tappar nu i förtroende i frågan.

"Ägde skolfrågan"

I en ny undersökning från SvD/Sifo har Socialdemokraterna nästan dubbelt så stort förtroende i skolfrågan som FP. Och lika många - 11 procent av de tillfrågade - har lika stort förtroende för allianskollegan Moderaterna som för FP.

– Från att Folkpartiet har varit det parti som ägde skolfrågan, så är detta allt mer tveksamt, det ser man när man jämför olika opinionsundersökningar. Snarare så ligger Socialdemokraterna nu i mätning efter mätning över på skolområdet, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till SvD.

Folkpartiet har tappat förtroende i skolfrågan i flera undersökningar det senaste valet, skriver SvD.

– Enligt valundersökningar har skolfrågan varit Folkpartiets sedan valet 1998. Och i varje val sedan dess har ägandet varit en klar tillgång för FP, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till tidningen.

Partierna med högst förtroende i skolfrågan

S: 21 procent

M:11

FP: 11

V: 4

MP: 3

KD: 1

SD: 1

C: 1

Annat parti: 1

Inget part: 10

Vägrar svara: 1

Vet ej: 33

Beställare: SvD/Sifon.

Frågeperiod: 25-31 mars 2014.

Antal tillfrågade: 1 000 personer.

Metod: Telefonintervjuer.

Frågan: Vilket parti har du störst förtroende för i skolfrågor?

Källa: SvD/Sifo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.