Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Österrike bekräftar nyval efter skandalfilmen

Österrikes vicekansler och FPÖ:s ledare Heinz-Christian Strache. Foto: LISI NIESNER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Filmen ska ha spelats in i en lägenhet på den spanska ön Ibiza i juli 2017. Foto: spiegel.de
Österrikes vicekansler Heinz-Christian Strache, närmast i bild, avgår nu efter att filmen publicerats av de tyska tidningarna, Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung. Foto: spiegel.de
Efter skandalen har tusentals invånare samlats utanför förbundskanslerns kontor för att protestera. Foto: FLORIAN WIESER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt AP kräver demonstranterna att Sebastian Kurz lämnar eller utlyser nyval. Foto: FLORIAN WIESER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Skandalfilmen fick Österrikes vicekansler Heinz-Christian Strache att avgå. 

Under söndagskvällen bekräftar presidenten och förbundskanslern att ett nyval kommer att hållas i september.

– Nyvalet var inte en önskan, det var en nödvändighet, sa förbundskansler Kurz under en presskonferens.

Vicekanslern avslöjades med att ha erbjudit lukrativa regeringskontrakt till vad han trodde var en rik ryss – i utbyte mot kampanjbidrag.

Österrikes vicekansler Heinz-Christian Strache meddelade på lördagen att han avgår. 

Beskedet kommer efter att två tyska tidningar, Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung, publicerat en film som avslöjade när Heinz-Christian Strache förhandlade om lukrativa upphandlingar i utbyte mot att en kvinna, som i filmen presenterar sig som en ”extremt rik” rysk oligark, köper en tidning och stöttar FPÖ.

I filmen ser man hur vicekanslern erbjuder lukrativa upphandlingar i utbyte mot att en kvinna, som i filmen presenterar sig som en ”extremt rik” rysk oligark, köper en tidning och stöttar FPÖ. Foto: Der Spiegel

Efteråt meddelade Österrikes förbundskansler att han föreslår nyval. Och på söndagskvällen bekräftas det under en presskonferens.

– Alla vi som tjänar republiken måste nu endast koncentrera sig på att bygga upp tillit. Den här återuppbyggnaden bör ske skyndsamt, så snabbt som bestämmelserna i konstitutionen tillåter. Därför kallar jag till nyval i september med tanke på de tidsfrister som finns i konstitutionen. Om möjligt i början av september, sa presidenten Alexander Van der Bellen.

Österrikes förbundskansler, Sebastian Kurz, kallade nyvalet för en nödvändighet. Han lovade även att videon skulle utredas noggrant.

– Nyvalet var inte en önskan, det var en nödvändighet. Vad som är viktigt nu – och som har högsta prioritet – är att säkerställa en fullkomlig klargöring. Alla misstankar som har höjts på grund av videon måste utredas, sa Sebastian Kurz under presskonferensen.

Efter avslöjandet har demonstranter samlats utanför förbundskanslerns kontor för att protestera mot regeringen. Foto: FLORIAN WIESER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Heinz-Christian Strache var, innan han avgick, vicekansler och partiledare för högerpopulistiska Frihetspartiet FPÖ, som ingår i regeringen tillsammans med konservativa Folkpartiet ÖVP.

Bakgrunden till den politiska skandal som nu rullas upp i Österrike utspelade sig inför parlamentsvalet 2017. 

Film visar hemligt möte på Ibiza

Süddeutsche Zeitung har beskrivit detaljerat vad som syns i filmen från det hemliga mötet:

En lyxig lägenhet på den spanska ön Ibiza i juli 2017 – bara månader före parlamentsvalet. En ”elegant” kvinna, som presenterar sig själv som Alyona Makarova, släkting till en ”extremt rik” rysk oligark, möter upp Strache och hans partikollega, FPÖ-parlamentarikern Johann Gudenus som också har avgått, och trion diskuterar ett utbyte:

Om hon köper den österrikiska tidningen Kronen Zeitung och också stöttar FPÖ ska hon få lukrativa upphandlingar i utbyte.

”Det var en fyllehistoria”, sade avgående Strache under presskonferensen. Foto: Der Spiegel

Affären var tänkt att ros i land ”inom några veckor” – vilket skulle hjälpa FPÖ att få mer stöd inför valet.

– Då kommer vi inte få 27 procent, vi kommer att få 34 procent! ska Heinz-Christian Strache ha utropat, enligt Süddeutsche Zeitung.

Syftet med affären ska ha varit att öka stödet för FPÖ Foto: Der Spiegel

Österrikes vicekansler avgår

Det var tidigare oklart hur de tyska tidningarna har fått del av filmen. Men journalisterna på Süddeutsche Zeitung har berättat för APA att de fördes till ett övergivet hotell efter en tre timmar lång bilresa. Där fick de ta del av filmmaterialet. 

– Typ som man föreställer sig det i en dålig film, säger journalisten Bastian Obermayer till sin egen tidning. 

Efter att skandalfilmen läckt ut började politiska motståndare kräva Straches avgång. Socialdemokraterna SPÖ ska ha kallat händelsen ”den största skandalen i Österrike efter världskrigen”.

Förbundskanslern Sebastian Kurz kallade på lördagen till krismöte – och senare meddelade vicekanslern Heinz-Christian Strache att han avgår. 

– Det var en fyllehistoria. Ytterst pinsamt, säger han under en presskonferens. 

Norbert Hofer, som i dag är infrastrukturminister, tar över som partiledare för FPÖ. 

Enligt Der Spiegel har Strache och Gudenus medgett att de deltog i ett privat möte på Ibiza, men de säger sig inte ha gjort något fel. Enligt vicekanslern var det ”avslappnad, informell och spritig” stämning och han hävdar att han och partikollegan varken erbjöds eller tog emot ”några förmåner”.

Flera europeiska politiker har reagerat på skandalen. Carl Bildt skriver på Twitter att det smutsar ner Österrikes rykte. 

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger, enligt Reuters: 

– Vi måste ta itu med populistiska rörelser som på många områden är föraktfulla av dessa värderingar, som vill förstöra våra värderingar i Europa. 

https://twitter.com/carlbildt/status/1129609786759274497

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!