Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz tvingas avgå

Sebastian Kurz förlorade misstroendeomröstningen på måndagen.Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den österrikiske förbundskanslern Sebastian Kurz förlorade misstroendeomröstningen under måndagen.Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den österrikiske förbundskanslern Sebastian Kurz avsätts.

På måndagseftermiddagen förlorade han misstroendeomröstningen i parlamentet – och tvingas därmed att avgå samtidigt som regeringen faller, skriver flera medier. 

Ibizaskandalen fick vicekanslern Heinz-Christian Strache att avgå – men i går röstades han in i EU-parlamentet, skriver AFP. 

Bakgrunden till misstroendeomröstningen mot Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz är en skandalfilm från Ibiza. Den publicerades av de tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung den 18 maj – och fick vicekanslern Heinz-Christian Strache att avgå.

I filmen avslöjades det hur Strache, då partiledare för högerpopulistiska Frihetspartiet FPÖ, förhandlade om lukrativa upphandlingar i utbyte mot stöd från en rysk oligark.

Samtliga FPÖ-ministrar avgick förra veckan, efter att Sebastian Kurz sparkat inrikesministern och FPÖ-politikern Herbert Kickl. Skandalen innebar också slutet för koalitionen med FPÖ.  

Nyval och misstroende i Österrike

Det kommer så småningom bli nyval i Österrike men först, på måndagen, hölls en misstroendeomröstning mot Kurz. 

FPÖ meddelade tidigare under måndagen att de ställer sig bakom misstroendet – och därmed var Sebastian Kurz öde tydligt. 

På eftermiddagen stod det klart att förbundskanslern förlorat misstroendeomröstningen, skriver flera medier. Därmed tvingas han avgå samtidigt som regeringen faller. 

I september i år väntas Österrike hålla val, skriver AP. I går stod den avgående förbundskanslerns parti för ett starkt resultat i EU-valet och fick betydligt fler röster än oppositionspartierna. 

Heinz-Christian Strache, som alltså avgått efter skandalen, har dock möjlighet att bli kvar inom politiken i form av EU-parlamentariker. Skandalpolitikern kryssades nämligen in i parlamentet med 33 000 röster, skriver AFP. 

Det är i nuläget oklart om han kommer tacka ja till platsen, skriver nyhetsbyrån. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.