FP sviker alliansen om vårdnadsbidraget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Suvad Mrkonjic

Folkpartiet kommer att rösta för regeringens proposition om att slopa vårdnadsbidraget.

Därmed bryter FP mot alliansens linje - som varit att kräva att regeringen behåller bidraget.

– Läggs det som ett fristående förslag här senare i år, så kommer Folkpartiet att stödja detta, säger FP-ledaren Jan Björklund till Ekot i Sveriges Radio.

Regeringens förslag "Avskaffande av kommunalt vårdnadsbidrag" ligger i propositionslistan för september och fanns även med i regeringens budget som röstades ned i höstas. Efter det att budgeten presenterades så uppmanade allianspartierna och Sverigedemokraterna regeringen att tänka om och behålla avdraget.

Men i regeringens propositionslista för 2015 fanns ändå förslaget kvar. Nu räknar regeringen med att förslaget ska gå igenom i riksdagen och efter remissrundor kunna bli verklighet tidigast den 1 januari.

- Min största förhoppning var att Folkpartiet skulle gå på den här linjen, med vetskap om deras tidigare ställningstaganden under många år, säger Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister, till Expressen. 

Socialförsäkringsministern bekräftade i morse för Ekot att regeringen arbetar med ett lagförslag som innebär att avdraget slopas.

– Det här är en så pass principiellt viktig fråga att vi vill låta pröva den i riksdagen igen, sa hon till Ekot i morse.

I det integrationsförslag som FP-ledaren Jan Björklund presenterade tillsammans med FP:s integrationspolitiska grupp i förra veckan var slopandet av vårdnadsbidraget en av huvudpunkterna.

"Vårdnadsbidraget utnyttjas totalt sett av ganska få personer, men andelen invandrarkvinnor är överrepresenterade. Det bidrar till att utestänga dem från arbetsmarknaden", skrev Jan Björklund tillsammans Roger Haddad, ordförande i FP:s integrationsgrupp, Gulan Avci och Robert Hannah.

- Vi noterade detta naturligtvis. Men det var inte direkt avgörande för att vi skulle gå fram med förslaget, eftersom vi redan hade aviserat det på propositionslistan, säger Annika Strandhäll till Expressen.

Nu meddelar Jan Björklund att FP kommer att rösta för regeringens lagförslag om att ta bort vårdnadsbidraget, i Ekot - men han tonar ned att det innebär risk för splittring inom alliansen.

- Jag tror att man kommer att få se att de olika allianspartierna röstar olika. Det är inget konstigt. Om vi skulle vinna valet kommer vi att enas om ett gemensamt program, säger han till Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.