Fp pressar alliansen om språktest

Publicerad
Uppdaterad
Folkpartiet vill även inför höstens val ha igenom frågan om språktester för invandrare som vill bli svenska medborgare.
I Rapport i dag pressade Lars Leijonborg de övriga allianspartierna:
- Jag räknar med att de ställer sig bakom det, sade partiledaren.
Inför valet 2002 väckte folkpartiets förslag om språktest för invandrare som ett krav för svenskt medborgarskap stor uppmärksamhet. Samtidigt gick partiet framåt hos väljarna. I en intervju med SVT:s Rapport trycker nu Leijonborg åter på frågan om språktest - och säger att han förutsätter att de andra partierna i den borgerliga alliansen ställer sig bakom frågan. - Väljarna förväntar sig att vi ska fortsätta driva det, sade Leijonborg. Partiet vill också att SFI, svenska för invandrare, ska ge rätt till studielån.

Inte överens

Men alla i folkpartiet är inte överens i frågan - liksom inför förra valet. Erik Ullenhag, riksdagsledamot för fp, är en av de som tidigare kritiserat förslaget om språktester. - Jag har inte ändrat ståndpunkt i frågan, säger han till Expressen.se. Samtidigt tror han inte att frågan kommer att få lika stor uppmärksamhet som inför förra valet. Hur kommer frågan att påverka partiets resultat i opinionsundersökningar inför valet? - Jag tror inte att den enskilda frågan blir avgörande, men det är viktigt att nå ut i frågor om integration och skola. - Det man vill lyfta fram idag är ju frågan om kunskaper i svenska språket generellt, och det tycker jag i grunden är positivt.

Maud vill inte förhandla

Kristdemokraterna och centern har tidigare röstat emot förslaget i riksdagen. När Expressen.se ringer upp Maud Olofssons pressekreterare för att höra hur centern ställer sig till Leijonborgs utspel bli svaret vagt: - Vi har alla våra hjärtefrågor, det här är Lars Leijonborgs. Det här är ingenting Maud Olofsson vill förhandla om via medierna, säger Håkan Lind. Men har inte väljarna rätt att veta var partiet står? - Självklart, men det är inte en fråga vi vill diskutera i medierna så här innan valet. Kan ni tänka er att ställa er bakom Lars Leijonborgs förslag om språktester? - Så vitt jag vet har vi inte ändrat ställning i frågan. En viss oenighet i alliansen alltså? - Nej, vi är mer eniga än någonsin. Vi tycker att det är för mycket begärt att vara överens om allt. Om partierna skulle vara för lika hade vi ju inte gett väljarna någonting att välja emellan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag