Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fp pressar alliansen om språktest

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Folkpartiet vill även inför höstens val ha igenom frågan om språktester för invandrare som vill bli svenska medborgare.

I Rapport i dag pressade Lars Leijonborg de övriga allianspartierna:

- Jag räknar med att de ställer sig bakom det, sade partiledaren.

Inför valet 2002 väckte folkpartiets förslag om språktest för invandrare som ett krav för svenskt medborgarskap stor uppmärksamhet. Samtidigt gick partiet framåt hos väljarna. I en intervju med SVT:s Rapport trycker nu Leijonborg åter på frågan om språktest - och säger att han förutsätter att de andra partierna i den borgerliga alliansen ställer sig bakom frågan.  - Väljarna förväntar sig att vi ska fortsätta driva det, sade Leijonborg. Partiet vill också att SFI, svenska för invandrare, ska ge rätt till studielån.

Inte överens

 Men alla i folkpartiet är inte överens i frågan - liksom inför förra valet. Erik Ullenhag, riksdagsledamot för fp, är en av de som tidigare kritiserat förslaget om språktester. - Jag har inte ändrat ståndpunkt i frågan, säger han till Expressen.se. Samtidigt tror han inte att frågan kommer att få lika stor uppmärksamhet som inför förra valet. Hur kommer frågan att påverka partiets resultat i opinionsundersökningar inför valet? - Jag tror inte att den enskilda frågan blir avgörande, men det är viktigt att nå ut i frågor om integration och skola. - Det man vill lyfta fram idag är ju frågan om kunskaper i svenska språket generellt, och det tycker jag i grunden är positivt.

Maud vill inte förhandla

 Kristdemokraterna och centern har tidigare röstat emot förslaget i riksdagen. När Expressen.se ringer upp Maud Olofssons pressekreterare för att höra hur centern ställer sig till Leijonborgs utspel bli svaret vagt: - Vi har alla våra hjärtefrågor, det här är Lars Leijonborgs. Det här är ingenting Maud Olofsson vill förhandla om via medierna, säger Håkan Lind. Men har inte väljarna rätt att veta var partiet står? - Självklart, men det är inte en fråga vi vill diskutera i medierna så här innan valet. Kan ni tänka er att ställa er bakom Lars Leijonborgs förslag om språktester? - Så vitt jag vet har vi inte ändrat ställning i frågan. En viss oenighet i alliansen alltså? - Nej, vi är mer eniga än någonsin. Vi tycker att det är för mycket begärt att vara överens om allt. Om partierna skulle vara för lika hade vi ju inte gett väljarna någonting att välja emellan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.