Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
 Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

FP-politiker: Män är förtryckta

Publicerad
Uppdaterad
Män behandlas sämre än kvinnor, anser folkpartistiska riksdagsledamoten Camilla Lindberg.
Feminismen sågar hon jäms med fotknölarna.
- Det är fullkomligt absurt att ett kön ska behandlas bättre än det andra. Jag vet inte hur det kunde bli så här egentligen, säger hon i en intervju med Youtubekanalen Genusnytt.
Pär Ström, it-debattör och författare till boken ”Mansförtryck och kvinnovälde”, är oerhört kritisk till feminismen som den ser ut i dag.
På sin Youtubekanal Genusnytt har han intervjuat Camilla Lindberg (FP), känd som enda borgerliga riksdagsledamot som röstade emot FRA-lagen.
- Jag tror faktiskt att vissa män är så pass förtryckta att de knappast själva vet om det, säger Lindberg om det så kallade mansförtrycket.

En "förtryckt generation"

Hon berättar att hon själv gick på dagis på 1970-talet och om den tidens genuspedagogik.
- Min generations män har hela sitt liv fått höra att de ska vara snälla mot kvinnor, att kvinnor ska fram, att de ska backa och ge plats för oss tjejer. Det är en generation som är väldigt förtryckt. Jag vet inte ens om de själva reflekterar över det.
Camilla Lindberg kritiserar genusforskningen, som hon menar utgår från att kvinnan är det drabbade könet. Hon anser det vara ”fullkomligt absurt” att försöka ”utplåna olikheterna”.

"Mesiga män"

Folkpartisten uppger att hon inte heller tror att kön är en social konstruktion – exempelvis idén om att vi lär pojkar att klä sig i blått och flickor i rosa.
- Någonstans har vi skapat en hel generation, en hel nation, med lite mesiga män. Och det gör ingen människa glad, säger hon.
Pär Ström frågar Camilla Lindberg vad hon tycker om inkvotering av kvinnor, exempelvis i bolagsstyrelser:
- Jag blir rent förbannad när jag hör sådana saker. Jag tycker att jag alltid har blivit och räknar med att alltid bli behandlad utifrån den jag är och den kompetens jag har. Jag vill inte höra att jag skulle behöva hjälp på något sätt. Då räknar folk med att jag ska vara svagare och sämre. Det gör mig jättejättesur.

Kallar Fi "fundamentalister"

Lindberg skojar om att lägga en motion om mansfrid, för att komplettera lagen om kvinnofrid, och passar på att såga Feministiskt Initiativ, efter att ha fått se ett klipp från partiets kongress där en ung, kvinnlig trio sjunger att de hatar män så mycket att de ska slita dem i stycken.
- De här är fullkomliga fundamentalister, menar hon.
Camilla Lindberg till Expressen.se:
- Vad jag inte förstår är att ämnet är så oerhört känsligt. Jag säger ingenting konstigt och står för vartenda ord.
Expressen.se har sökt FI:s talesperson Gudrun Schyman för en kommentar, utan framgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag