FP-politiker: Män är förtryckta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Män behandlas sämre än kvinnor, anser folkpartistiska riksdagsledamoten Camilla Lindberg. 

Feminismen sågar hon jäms med fotknölarna. 

- Det är fullkomligt absurt att ett kön ska behandlas bättre än det andra. Jag vet inte hur det kunde bli så här egentligen, säger hon i en intervju med Youtubekanalen Genusnytt.

Pär Ström, it-debattör och författare till boken ”Mansförtryck och kvinnovälde”, är oerhört kritisk till feminismen som den ser ut i dag.

 På sin Youtubekanal Genusnytt har han intervjuat Camilla Lindberg (FP), känd som enda borgerliga riksdagsledamot som röstade emot FRA-lagen.

 - Jag tror faktiskt att vissa män är så pass förtryckta att de knappast själva vet om det, säger Lindberg om det så kallade mansförtrycket.


En "förtryckt generation"

 Hon berättar att hon själv gick på dagis på 1970-talet och om den tidens genuspedagogik.

 - Min generations män har hela sitt liv fått höra att de ska vara snälla mot kvinnor, att kvinnor ska fram, att de ska backa och ge plats för oss tjejer. Det är en generation som är väldigt förtryckt. Jag vet inte ens om de själva reflekterar över det.

 Camilla Lindberg kritiserar genusforskningen, som hon menar utgår från att kvinnan är det drabbade könet. Hon anser det vara ”fullkomligt absurt” att försöka ”utplåna olikheterna”.


"Mesiga män"

 Folkpartisten uppger att hon inte heller tror att kön är en social konstruktion – exempelvis idén om att vi lär pojkar att klä sig i blått och flickor i rosa.

 - Någonstans har vi skapat en hel generation, en hel nation, med lite mesiga män. Och det gör ingen människa glad, säger hon.

 Pär Ström frågar Camilla Lindberg vad hon tycker om inkvotering av kvinnor, exempelvis i bolagsstyrelser:

 - Jag blir rent förbannad när jag hör sådana saker. Jag tycker att jag alltid har blivit och räknar med att alltid bli behandlad utifrån den jag är och den kompetens jag har. Jag vill inte höra att jag skulle behöva hjälp på något sätt. Då räknar folk med att jag ska vara svagare och sämre. Det gör mig jättejättesur.


Kallar Fi "fundamentalister"

 Lindberg skojar om att lägga en motion om mansfrid, för att komplettera lagen om kvinnofrid, och passar på att såga Feministiskt Initiativ, efter att ha fått se ett klipp från partiets kongress där en ung, kvinnlig trio sjunger att de hatar män så mycket att de ska slita dem i stycken.

 - De här är fullkomliga fundamentalister, menar hon.

 Camilla Lindberg till Expressen.se:

 - Vad jag inte förstår är att ämnet är så oerhört känsligt. Jag säger ingenting konstigt och står för vartenda ord.

 Expressen.se har sökt FI:s talesperson Gudrun Schyman för en kommentar, utan framgång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.