Christer Nylander, till vänster, presenterar det nya förslaget på DN Debatt i dag. Foto: Jens L'Estrade
Christer Nylander, till vänster, presenterar det nya förslaget på DN Debatt i dag.  Foto: Jens L'Estrade

FP-förslaget: Färre ska betala statlig skatt

Publicerad

Plattare inkomstskatt och slopad värnskatt.

Det är två av punkterna i förslaget till nytt program för Folkpartiet, skriver Christer Nylander, ordförande i FP:s programkommitté, på DN Debatt.

Folkpartiet håller på att utarbeta ett nytt partiprogram och på DN Debatt presenterar programkommittén sitt förslag i sju punkter.

FP vill skapa ett Sverige som står bra i globaliseringens tidevarv, skriver man. Detta vill man bland annat göra genom förändringar av skattesystemet. Inkomstskatten ska plattas till och värnskatten avskaffas. Målet är att färre ska betala statlig skatt.

"De som har hela världen som arbetsmarknad lockas av en bra skola och ett kreativt kulturliv, men också av höga löner och rimliga skatter", skriver Christer Nylander på DN Debatt.

Obligatorisk a-kassa

Företagen ska hjälpas på traven genom att deras ansvar för den andra sjuklöneveckan avskaffas. På sikt vill FP även avskaffa företagens ansvar för den första.

FP vill även införa obligatorisk a-kassa och ändra på reglerna för turordning vid uppsägning. Man vill att kompetens och inte anställningstid ska avgöra vem som går först.

Vidare vill man förbättra jämställdheten mellan kvinnor och män genom att stärka jämställdhetsbonusen. Om inte det påverkar pappornas benägenhet att ta ut föräldradagar öppnar man upp för införandet av en tredje pappamånad.

Förslaget till nytt partiprogram kallas "Frihet i globaliseringens tid".

"Det är ett program som tror på globalisering och frihandel, som ser de många nya möjligheter som skapas för individen i en värld av rivna gränser och ökat samarbete, men som också ser att globaliseringen och klimatförändringar ställer oss inför en del rätt tuffa utmaningar", skriver Christer Nylander.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag