Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Horace Engdahl. Foto: Suvad Mrkonjic
Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Horace Engdahl. Foto: Suvad Mrkonjic

FP-förslag om engelska i ettan sågas

Publicerad
Uppdaterad
Folkpartiets förslag om att engelska ska bli obligatoriskt redan i första klass möter hård kritik från bland andra Svenska Akademiens nuvarande och tidigare ständiga sekreterare, Peter Englund och Horace Engdahl.
Förslaget, som läggs fram för FP:s pågående landsmöte, bygger på en förenklad syn på språkinlärning, en övertro på engelskans betydelse och är ännu en onödig förstärkning av engelskans status i Sverige, skriver de två akademiledamöterna på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

För stark ställning

De framhåller att det inte finns vetenskapliga belägg för att elever lär sig engelska bättre för att de börjar studierna i årskurs ett i stället för tre eller fyra. Inlärningen av ett främmande språk underlättas av om eleverna lärt sig läsa och skriva på det egna språket först, står det i artikeln som även undertecknats av lärare och en språkforskare.
Artikelförfattarna tycker att engelskan har fått för stark ställning i Sverige, på bekostnad av andra språk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag