Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fotografen om Fox-
inslaget: "Oseriöst"

Inslaget i Fox News som låg bakom Donald Trumps Sverigeuttalande har fått kritik
Foto: Skärmdump Fox News
I både det faktiska reportaget och i inslaget målas en dyster bild av Sverige upp. Man tar i Horovitz dokumentär även upp så kallade "no go-zoner", som är områden dit polisen inte vågar sig in och där brottsligheten har ökat dramatiskt.
Foto: Skärmdump Fox News
Trots kritik från medverkande poliser och faktagranskare står Ami Horowitz fast vid innehållet i dokumentären.
Natten mot söndag hamnade Sverige i världens medier efter att USA:s president Donald Trump under ett tal i Florida talade om säkerhet och nämnde Sverige som ett skräckexempel.
Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Inslaget i Fox News som låg bakom Donald Trumps Sverigeuttalande har fått kritik.

Två poliser som intervjuades menar att intervjun förvanskats – nu ger fotografen som filmande materialet dem rätt.

– Alla försöker ta skydd och distansera sig, säger filmaren Ami Horowitz, som ligger bakom filmen, till Dagens Nyheter.

Natten mot söndag hamnade Sverige i världens medier efter att USA:s president Donald Trump under ett tal i Florida talade om säkerhet och nämnde Sverige som ett skräckexempel.

– Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige! Där tog man in många personer och där har man problem som man aldrig har sett förut, sa presidenten i talet.

Senare berättade presidenten att han syftat till ett Fox News-inslag som handlade om en dokumentär som gjorts av filmskaparen Ami Horowitz.

I inslaget och dokumentären riktas stark kritik mot Sverige och hur man hanterat flyktingkrisen.


LÄS MER: Vita huset kommenterar Trumps Sverige-utspel


Poliser står inte bakom inslaget

Efter att filmen hamnat i centrum för världens uppmärksamhet har två poliser, som intervjuas i filmen, sagt att de inte står bakom inslaget och att filmen klippts så att det ser ut som att de svarar på andra frågor än de fick i verkligheten, rapporterar SVT Nyheter.

Nu ger fotografen som filmade intervjun, Emil Marczak, poliserna rätt och säger att Horowitz upprepade gånger försökte få poliserna att hålla med honom.

"Gått igenom råfilmen"

– Jag skulle aldrig ha ställt upp om jag känt till hur oetiskt och oseriöst materialet skulle klippas ihop. För att dubbelkontrollera att mina minnesbilder stämmer har jag gått igenom råfilmen och det bekräftar polisernas bild av händelseförloppet. De sa upprepade gånger att de inte hade några uppgifter som kunde styrka ett sådant uttalande, säger Emil Marczak till DN.

En annan fotograf, Jacob Bjelfvenstam, bistod Horowitz vid en intervju med den svenska journalisten Annika Hernroth-Rothstein. Hon har tidigare sagt till tidningen att hon inte upplever att hennes citat förvanskats. Dock säger hon att klippningen av reportaget var sensationsartad.

Även Bjelfvenstam kritiserar nu hur materialet framställdes och säger till DN att intervjun med Hernroth-Rothstein kändes onyanserad.


LÄS MER: Trump möter sina anhängare


Ami Horowitz slår tillbaka

Men Ami Horowitz slår nu tillbaka mot kritiken.

– Det här är mitt största bekymmer: En rad journalister och företrädare för den svenska regeringen vill överhuvudtaget inte hantera eller debattera den huvudsakliga frågan som mitt reportage handlar om, säger Ami Horowitz till DN.

Till tidningen säger han att han inte klippt ihop svaren så att det verkar som att poliserna svarar på andra frågor än de i själva verket fått.

När DN:s reporter Hugo Lindqvist säger att tidningen talat med en fotograf som bekräftar polisernas syn blir svaret från Horowitz:

– Vad ska jag säga? Jag är säker på att alla i Sverige som är involverade med filmen befinner sig i en skitstorm för stunden. Alla försöker ta skydd och distansera sig. Men videon talar för sig själv, säger Ami Horowitz till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.