Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fotografen Jan Düsing är död – avled i corona

Expressens sportfotograf gav svenskarna bilder av de stora ögonblicken.
Jan Düsing avtackas på Expressen 2011.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Jan Düsing rättar till Färjestads Jörgen Jönssons tröja 2002.
Foto: KRISTER LARSSON / TT NYHETSBYRÅN

Jan Düsing är död.

I sviterna av corona gick den legendariske sportfotografen bort, 75 år gammal. 

Nu sörjer Expressen fotografen som gett så många svenskar bilder av de stora ögonblicken. 


LÄS MER: 20 klassiska bilder av Jan Düsing

Jan Düsing kom till Expressen redan 1969 och blev kvar till pensionen 2011 – 42 år i getingens tjänst gör avtryck. Första jobbet var att fotografera ett tvättpaket, men uppdragen skulle bli många fler och betydligt svårare. 

Med sin bakgrund som lovande hockeyspelare i Brynäs var det sportfotograferingen som skulle bli hans adelsmärke. Listan över mästerskap blev lång och när han själv sammanfattade resorna handlade det om: 25 hockey-VM, en rad alpina VM, ett 10-tal OS, skid-VM och sim-EM.

Bland många fullträffar var Jan Düsing den ende fotografen i världen med en stillbild av pucken som avgjorde 2003 års VM-final i ishockey. En annan av de största bilderna var ju den klassiska på Anders Gärderud vid guldet i Montreal 1976. 

”Han hade den största respekt för de han fotograferade”

Expressens redaktionschef Magnus Alselind minns Düsing med värme:

– ”Janne” hade den största respekt för de han fotograferade, för uppdraget och för publiken; det är också vad vi känner för honom.

Per Kagrell, som under många år var bildchef, minns en god vän och kollega – till alla. En trygg punkt på redaktionen som alltid var beredd att hjälpa den som kunde mindre.  

– Han var en väldigt skicklig fotograf, prisad på ”Årets bild”. Kan man sportfotografering så kan man allt. Han visste vad som skulle hända före det hände. 

KLASSISK BILD. Jan Düsing och Anders Gärderud med bilden på guldögonblicket i Montreal 1976.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
PRISAD. Jan Düsings utmärkelser från 1967 till 1995. Årets Bild, Årets Sportbild, Årets Sportkollektion, Årets Bandybild, Årets Porträttbild samt internationella prestigevinster från World Press Photo och Bästa VM-bild i fotboll 1974 och Bästa OS-bild 1976.
Foto: BJÖRN LUNDBERG
Jan Düsing.
Jan Düsing.
Foto: YLWA YNGVESSON

”Han var lätt att tycka om”

Och det skulle bli många jobb utanför arenorna – vad som än hände var Jan Düsing redo att rapportera.

– Han hade förmågan att ta sig fram överallt. Han var lätt att tycka om för både idrottsfolk, politiker och artister, konstaterar hans gamla chef. 

Under en så lång karriär var digitaliseringen en av de mest genomgripande förändringarna i yrket. Men den grejade Jan Düsing utan problem:

– Han var nog den sista som klarade det målsnöret och hängde med in i det digitala. Han var duktig till den sista arbetsdagen, säger Per Kagrell.

Jan Düsing sörjs närmast av hustrun Barbro Holmgren och barnen Stefan och Anette. 

Se Expressens specialsändning om spridningen av coronaviruset med bland andra Stefan Löfven och Anders Tegnell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.