Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fotografen ber Silvia om ursäkt

Hon gjorde den omdebatterade satirbilden där kungen och hans vänner äter pizza från Camilla Henemarks nakna kropp.

Efter Silvias PO-anmälningar bad fotograf Elisabeth Ohlson Wallin om ursäkt till drottning Silvia.

– Jag ber om förlåtelse privat till henne. Det måste vara jättejobbigt, säger hon till Expressen.se.

Det kontroversiella montaget "Kungamiddagen - om detta må vi berätta!" som Elisabeth Ohlson Wallin har gjort visar kungen och hans vänner när de ser ut att äta pizza från en naken Camilla Henemark.

På golvet sitter drottning Silvia och försöker skrubba bort ett hakkors.

I veckan blev det känt att drottningen anmält fyra tidningar som publicerat bilden, däribland Expressen, till Allmänhetens pressombudsman, PO.

Överklagade

PO valde dock att avskriva ärendet och skriver i sitt beslut:

"Drottningen är en av Sveriges mest kända och offentliga personer. I den rollen får hon acceptera bedömningar och kommentarer av hennes verksamhet som även är starkt negativa. Till det kommer att drottningen har en position är hon alltid har möjlighet att i offentligheten försvara sig mot nedsättande eller i hennes ögon felaktiga påståenden."

Efter att PO avskrivit ärendet valde drottning Silvia att överklaga till Pressens opinionsnämnd, PON, som nu ska avgöra saken.

Djupt pressad

I dag klockan 13 höll Elisabeth Ohlson Wallin presskonferens med anledning av uppståndelsen kring bilden. Där bad hon drottningen om ursäkt.

– Jag ber om förlåtelse privat till henne. Det måste vara jättejobbigt, säger hon till Expressen.se.

Hon återkom också till hur viktigt det är att förstå konstens roll i samhället.

– När drottningen PO-anmälde vissa tidningar för min bild blev jag väldigt bekymrad. Jag räknade med att hovet, drottningen och konungen har en väldigt professionell stab runt sig. En stab som kan berätta vad konsten har för ansvar i samhället, vad konsten gör och att konsten är viktig, säger hon under presskonferensen.

Trots att hon visar stor förståelse för att drottningen är ledsen, och flera gånger ber henne om ursäkt, tar inte Elisabeth Ohlson Wallin avstånd från bilden. Hon säger också att presskonferensen inte innebär att hon gör en pudel.

– Jag ångrar ingenting och jag tycker fortfarande att bilden är viktig, säger hon.