Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fotbadet skulle dra ut alla tungmetaller

Jag försöker leva sunt och äta nyttig mat. Jag mår bra och läkare har konstaterat att jag är frisk. Men när jag testade renings-fotbadet Aqua detox på Alternativmedicinska praktiken i Örebro var jag plötsligt förgiftad av tungmetaller.

Reningsfotbadet påstås kunna dra ut gifter och annat otäckt genom fötterna. Och chefen på praktiken, Pernilla Örneus, påstår att hon hittade kvicksilver, bly och koppar i mitt badvatten.

Men experter avfärdar fotbaden som lurendrejeri.

- Fruktansvärt, ett geschäft utan dess like, säger överläkare Stefan Branth.

Vi har bokat tid för detoxande fotbad på Alternativmedicinska praktiken i Örebro.

Kliniken drivs av Pernilla Örneus, som är Aqua detox-företagets skandinaviska utbildare. I dag är hon på fjällsemester så i stället tas vi emot av en anställd som gått en tvådagarskurs för att bli "certifierad Aqua detox-terapeut". Hon förklarar hur fotbads-detoxen går till.

- Det är vanligt vatten. Sen har man Himalayasalt i, för att det ska bli den här vätskereaktionen. Den gör att fotsulan blir ungefär som ett magnetfält, det drar ut tungmetallerna ur kroppen. Tungmetallerna kommer ut genom fötterna.

Ska dra gifter ur kroppen

Fotbadet påstås dra ut gifter från kroppen genom fötternas 2 000 porer. Fotbadet ska också göra att kroppen renar sig bättre, så gifter kommer ut genom urinen, avföringen och huden. Dessutom utlovas att det ger mer syre till blodet och energi till cellerna.

Jag får sätta ner fötterna i fotbadet som är fyllt med varmt vatten. Terapeuten slår på strömmen. Hon berättar att vi alla är fulla av gifter och tungmetaller, genom mediciner, vacciner och maten vi äter.

- Våra celler är så igenkloggade, det ska ju komma in näring och komma ut gifter, men det fungerar inte. Då hjälper det här till att förbättra, sjukdomstillstånd och så, säger den anställda kvinnan.

Vattnet är dessutom "ozonat" vilket ska göra det extra rent och bra, enligt terapeuten. Jag får instruktioner att dricka mycket vatten under och efter fotbadet.

- Så att gifterna kommer ut. Eftersom det sätter i gång en process i kroppen kan du bli trött och få lite huvudvärk, därför är det viktigt att du dricker mycket.

Badvattnet avslöjar vad jag har för slags gifter i kroppen, berättar terapeuten.

- Litegrann kan man läsa av på hur vattnet ser ut efter fotbadet. Det är fascinerande. Kommer det bubblor också är det gaser, inte bara från tarmen utan vi har mycket vävnadsgaser som sitter i kroppen, säger kvinnan på Aqua detox.

Men säkraste resultatet får man om man tar ett tungmetalltest på badvattnet efteråt. Det kostar en hundring extra, men jag betalar för det också.

Fotbadet påstås ha fantastiska hälsoeffekter. På Aqua detox hemsida intygar fotbadsutbildaren Pernilla Örneus att 100 procent av kunderna får positiva effekter av behandlingen. Hon hävdar att 100 procent får mindre smärta. De flesta får också bättre sömn, bättre fungerande mage och tarm, blir piggare, blir av med huvudvärk på grund av förgiftningssymtom, får mindre problem med allergier och överkänslighetsreaktioner, bättre immunförsvar, färre förkylningar och urinvägsinfektioner.

Renar kroppen

Många olika kunder kommer hit för att rena sin kropp med avgiftande fotbad, berättar den anställda.

- Vi har flera män som kommer, en del som jobbar mycket med diesel och bensin. Det är spännande, då kan man till och med känna ångorna från badet. En del som lever mycket på vägarna - på pommes frites och sånt - då ser man transfetter som flyter på ytan.

Terapeuterna använder också fotbadet vid en rad sjukdomstillstånd, exempelvis barn som har ADHD. Terapeuten på kliniken berättar att många kunder har ledvärk medan andra behandlas för cancer.

- Vi har ett par pojkar här som har ADHD, som får mycket mediciner. De har blivit mycket mycket lugnare. Sen är det mycket ledvärk. Men vi har även sådana som har gått på cancerbehandlingar. Vi har en dam som haft bröstcancer och hon kommer för att få ur gifter.

I början är vattnet i fotbadet alldeles klart. Men ju längre jag sitter, desto mer ändrar det färg. När halvtimmesbehandlingen väl är slut har vattnet antagit en rostfärgad nyans.

- Det här rödoranga kommer från mage och tarm och binjurarna. Det är cellerna i binjurarna som släpper ifrån sig och renar kroppen, sen understödjer det njurarna som gör rent i kroppen. Och ser du det här mörka på botten, det är tungmetaller som exempelvis kadmium och kvicksilver. Ofta är det kvicksilver, det har de flesta mycket av i kroppen. Alla mediciner och vacciner innehåller kvicksilver.

Sex till tio fotbad

För att bli avgiftad måste jag göra en kur om sex till tio fotbad. Över telefon får jag rekommendationer av klinikchefen Pernilla Örneus vad jag ska använda för juicer, pulver och andra kosttillskott för att fortsätta den påstådda reningsprocessen som fotbadet satt i gång. Jag köper produkter för att avgifta min kropp för nästan 1 200 kronor, och då var ändå ett par av dem nedsatta till halva priset.

- När det kommer ut gifter, behövs det också mer näring, säger terapeuten.

Några dagar senare får jag mejlbesked av Pernilla Örneus att jag hade tungmetaller i kroppen. Hon skriver med utropstecken att hennes analys visade att badvattnet innehöll "kvicksilver, bly och koppar". Jag får också erbjudande att köpa renande pulver för över 500 kronor burken.

När vi konfronterar Pernilla Örneus, klinikchef, tar hon tillbaka påståendena om att transfetter och bensin- och dieselångor skulle hamna i badvattnet.

- Genom de tester man tar - jag kan ju inte testa dieseloljor - det är aldrig nånting som jag påstår heller.

Hon vidhåller ändå att fotbaden inte är bluff, utan hävdar att de verkligen är avgiftande på riktigt.

- Huden är vårt största utrensningsorgan, så det kommer ut saker genom huden. Men man kan se det mer i fotbadet, inget fotbad är det andra likt. Sen blir det alltid en färgning av vattnet.

Hon tycker inte att de lurar oroliga och sjuka.

- De som är sjuka kan alltid göra ett eget val. Det finns aldrig några garantier för att man ska känna sig bättre eller inte.

förgiftad. När Anna Bäsén gick till Alternativmedicinska praktiken och testade avgiftande fotbad fick hon veta att hon behövde avgiftning. Klinikchefen hävdar att det kommer ut tungmetaller som kvicksilver och bly i badvattnet.

FAKTA

Leg. läkare: Du är frisk

Legitimerade läkaren Elisabeth Wahlqvist undersöker mig grundligt i två timmar, testar lungor, hjärta, reflexer, syn och hörsel. Jag har också lämnat blod-, urin- och avföringsprover. Läkarens utlåtande: "Du mår bra och är frisk."

Alternativmedicinaren: Du är förgiftad

Förgiftad av tungmetaller och andra toxiner. Bland annat av kvicksilver, bly och koppar.

Behandling

Avgiftning med Aqua detox fotbad. Bör upprepas sex–åtta gånger. Tillskott av Supergreens pulver, Ultradetox-drink och Mistify-juice för att rena kroppen från gifter, Basbalans-pulver för att balansera kroppens PH-värde.
Pris: 1 530 kronor för fotbad och produkter. En kur på åtta fotbad a 450 kronor skulle kosta 3 600 kronor. Sen måste man underhålla avgiftningen med fotbad en gång i månaden resten av livet.

ALTERNATIVMEDICIN

Orsaken till att komplementära och alternativa behandlingar inte används inom vanlig sjukvård är att de inte är vetenskapligt belagda när det gäller effekt och säkerhet. Det finns inte studier, eller inte tillräckligt bra studier, som visar att de fungerar.

För viss alternativmedicinsk behandling har forskningen övertygande visat att den inte fungerar alls.

Alternativmedicinare är inte legitimerade, vilket läkare och sjuksköterskor är. Formella utbildningskrav saknas. Det innebär att vem som helst kan kalla sig för exempelvis "kvantmedicinare", "hälsocoach" eller "alternativmedicinsk terapeut" - utan någon utbildning alls. Titlarna är inte skyddade.

En del terapeuter har bara gått en helgkurs, om ens det. Andra har studerat i flera år.

SÅ SÄGER LAGEN

PATIENTSÄKERHETSLAGEN

Enligt patientsäkerhetslagens femte kapitel får ingen utanför sjukvården, eller som inte är legitimerad, behandla följande sjukdomar: cancer och andra elakartade svulster, diabetes, epilepsi eller sjukliga tillstånd i samband med graviditet eller förlossning. Man får inte heller behandla allmänpliktiga smittsamma sjukdomar, ge bedövning eller prova ut kontaktlinser.

Däremot får man behandla alla andra sjukdomar och hälsobesvär.

Det är förbjudet för andra än personal inom sjukvården eller legitimerad personal att behandla barn under åtta år.

En person som inte är legitimerad och behandlar allvarligt sjuka eller barn under åtta år kan anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Det samma gäller för person som utger sig för att vara legitimerad sjukvårdspersonal, som läkare, psykolog eller sjuksköterska, men inte är det.

FALSK MARKNADSFÖRING

Man får inte marknadsföra sin verksamhet hur som helst. En näringsidkare får inte använda sig av felaktiga påståenden eller andra framställningar som är vilseledande. Exempelvis har ett företag fällts när det i reklamen hävdade att deras spikmatta behandlade depression, migrän, kol och artros. Falsk eller otillbörlig marknadsföring anmäls till konsumentverket.

BEDRÄGERI

En del alternativmedicinare ägnar sig åt rena bedrägerier, vilket är brott enligt svensk lag. Ett exempel är naturläkaren från Borås som bland annat behandlade en cancersjuk kvinna med musselolja och vitkål och dömdes till 3,5 års fängelse. Misstanke om bedrägeri anmäls till polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.