Fotbadet skulle dra ut alla tungmetaller

Publicerad

Jag försöker leva sunt och äta nyttig mat. Jag mår bra och läkare har konstaterat att jag är frisk. Men när jag testade renings-fotbadet Aqua detox på Alternativmedicinska praktiken i Örebro var jag plötsligt förgiftad av tungmetaller.

Reningsfotbadet påstås kunna dra ut gifter och annat otäckt genom fötterna. Och chefen på praktiken, Pernilla Örneus, påstår att hon hittade kvicksilver, bly och koppar i mitt badvatten.

Men experter avfärdar fotbaden som lurendrejeri.

- Fruktansvärt, ett geschäft utan dess like, säger överläkare Stefan Branth.

Vi har bokat tid för detoxande fotbad på Alternativmedicinska praktiken i Örebro.

Kliniken drivs av Pernilla Örneus, som är Aqua detox-företagets skandinaviska utbildare. I dag är hon på fjällsemester så i stället tas vi emot av en anställd som gått en tvådagarskurs för att bli "certifierad Aqua detox-terapeut". Hon förklarar hur fotbads-detoxen går till.

- Det är vanligt vatten. Sen har man Himalayasalt i, för att det ska bli den här vätskereaktionen. Den gör att fotsulan blir ungefär som ett magnetfält, det drar ut tungmetallerna ur kroppen. Tungmetallerna kommer ut genom fötterna.

Ska dra gifter ur kroppen

Fotbadet påstås dra ut gifter från kroppen genom fötternas 2 000 porer. Fotbadet ska också göra att kroppen renar sig bättre, så gifter kommer ut genom urinen, avföringen och huden. Dessutom utlovas att det ger mer syre till blodet och energi till cellerna.

Jag får sätta ner fötterna i fotbadet som är fyllt med varmt vatten. Terapeuten slår på strömmen. Hon berättar att vi alla är fulla av gifter och tungmetaller, genom mediciner, vacciner och maten vi äter.

- Våra celler är så igenkloggade, det ska ju komma in näring och komma ut gifter, men det fungerar inte. Då hjälper det här till att förbättra, sjukdomstillstånd och så, säger den anställda kvinnan.

Vattnet är dessutom "ozonat" vilket ska göra det extra rent och bra, enligt terapeuten. Jag får instruktioner att dricka mycket vatten under och efter fotbadet.

- Så att gifterna kommer ut. Eftersom det sätter i gång en process i kroppen kan du bli trött och få lite huvudvärk, därför är det viktigt att du dricker mycket.

Badvattnet avslöjar vad jag har för slags gifter i kroppen, berättar terapeuten.

- Litegrann kan man läsa av på hur vattnet ser ut efter fotbadet. Det är fascinerande. Kommer det bubblor också är det gaser, inte bara från tarmen utan vi har mycket vävnadsgaser som sitter i kroppen, säger kvinnan på Aqua detox.

Men säkraste resultatet får man om man tar ett tungmetalltest på badvattnet efteråt. Det kostar en hundring extra, men jag betalar för det också.

Fotbadet påstås ha fantastiska hälsoeffekter. På Aqua detox hemsida intygar fotbadsutbildaren Pernilla Örneus att 100 procent av kunderna får positiva effekter av behandlingen. Hon hävdar att 100 procent får mindre smärta. De flesta får också bättre sömn, bättre fungerande mage och tarm, blir piggare, blir av med huvudvärk på grund av förgiftningssymtom, får mindre problem med allergier och överkänslighetsreaktioner, bättre immunförsvar, färre förkylningar och urinvägsinfektioner.

Renar kroppen

Många olika kunder kommer hit för att rena sin kropp med avgiftande fotbad, berättar den anställda.

- Vi har flera män som kommer, en del som jobbar mycket med diesel och bensin. Det är spännande, då kan man till och med känna ångorna från badet. En del som lever mycket på vägarna - på pommes frites och sånt - då ser man transfetter som flyter på ytan.

Terapeuterna använder också fotbadet vid en rad sjukdomstillstånd, exempelvis barn som har ADHD. Terapeuten på kliniken berättar att många kunder har ledvärk medan andra behandlas för cancer.

- Vi har ett par pojkar här som har ADHD, som får mycket mediciner. De har blivit mycket mycket lugnare. Sen är det mycket ledvärk. Men vi har även sådana som har gått på cancerbehandlingar. Vi har en dam som haft bröstcancer och hon kommer för att få ur gifter.

I början är vattnet i fotbadet alldeles klart. Men ju längre jag sitter, desto mer ändrar det färg. När halvtimmesbehandlingen väl är slut har vattnet antagit en rostfärgad nyans.

- Det här rödoranga kommer från mage och tarm och binjurarna. Det är cellerna i binjurarna som släpper ifrån sig och renar kroppen, sen understödjer det njurarna som gör rent i kroppen. Och ser du det här mörka på botten, det är tungmetaller som exempelvis kadmium och kvicksilver. Ofta är det kvicksilver, det har de flesta mycket av i kroppen. Alla mediciner och vacciner innehåller kvicksilver.

Sex till tio fotbad

För att bli avgiftad måste jag göra en kur om sex till tio fotbad. Över telefon får jag rekommendationer av klinikchefen Pernilla Örneus vad jag ska använda för juicer, pulver och andra kosttillskott för att fortsätta den påstådda reningsprocessen som fotbadet satt i gång. Jag köper produkter för att avgifta min kropp för nästan 1 200 kronor, och då var ändå ett par av dem nedsatta till halva priset.

- När det kommer ut gifter, behövs det också mer näring, säger terapeuten.

Några dagar senare får jag mejlbesked av Pernilla Örneus att jag hade tungmetaller i kroppen. Hon skriver med utropstecken att hennes analys visade att badvattnet innehöll "kvicksilver, bly och koppar". Jag får också erbjudande att köpa renande pulver för över 500 kronor burken.

När vi konfronterar Pernilla Örneus, klinikchef, tar hon tillbaka påståendena om att transfetter och bensin- och dieselångor skulle hamna i badvattnet.

- Genom de tester man tar - jag kan ju inte testa dieseloljor - det är aldrig nånting som jag påstår heller.

Hon vidhåller ändå att fotbaden inte är bluff, utan hävdar att de verkligen är avgiftande på riktigt.

- Huden är vårt största utrensningsorgan, så det kommer ut saker genom huden. Men man kan se det mer i fotbadet, inget fotbad är det andra likt. Sen blir det alltid en färgning av vattnet.

Hon tycker inte att de lurar oroliga och sjuka.

- De som är sjuka kan alltid göra ett eget val. Det finns aldrig några garantier för att man ska känna sig bättre eller inte.

förgiftad. När Anna Bäsén gick till Alternativmedicinska praktiken och testade avgiftande fotbad fick hon veta att hon behövde avgiftning. Klinikchefen hävdar att det kommer ut tungmetaller som kvicksilver och bly i badvattnet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag