Fosterhemsbarn får ursäkt av regeringen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Myndigheterna svek och tusentals barn vanvårdades och misshandlades under sina placeringar i fosterhem. 

Nu föreslår Upprättelseutredningen att de personer som utsattes för kränkningarna mellan 1920 och 1980 ska kompenseras - med ett erkännande av vad de utsatts för, en ursäkt av regeringen och 250 000 kronor i ersättning.

Bakgrunden är att statliga Upprättelseutredningen sedan några år granskar kränkningar, vanvård och allvarliga övergrepp på svenska barn- och fosterhem under 1900-talet – ett dystert kapitel i Sveriges historia.

 Arbetet ska slutredovisas i höst, med vittnesmål där över tusen personer berättar om hur de farit illa. Men utredningen slog redan i fjol fast att myndigheterna brustit i tillsyn över barn- och fosterhemmen.

Har jämfört med Norge

 Regeringens särskilde utredare, Kerstin Wigzell, har bland annat jämfört med ersättningar som Norge betalat ut i liknande fall och till tvångssteriliserade i Sverige. I Norge har cirka 2 000 personer fått ungefär en halv miljon kronor var, i Sverige har omkring 1 500 tvångssteriliserade fått ett skadestånd på 175 000 kronor var.

 I dag presenterade Upprättelseutredningen sina resultat efter att ha gått igenom mängder av fall. Utredningen föreslår att de drabbade fosterhemsbarnen ska kompenseras i tre steg.

 Dels bör övergreppen erkännas offentligt, dels bör de drabbade få en offentlig ursäkt av regeringen, och utredningen föreslår också en ersättning på 250 000 kronor för de övergrepp de har utsatts för.

"Ett stort, stort svek"

 I fråga om ersättning säger Kerstin Wigzell, regeringens särskilde utredare, att barnen ofta tagits mot sin och föräldrarnas vilja för att få det bättre – men i stället hamnat i en främmande, hotfull och ibland direkt farlig miljö.

 - Det är ett stort, stort svek.

 Hon påpekar att det inte finns någon juridisk skyldighet att betala ersättning:

 - Men det finns en moralisk skyldighet.

 Beloppet på 250 000 kronor kan inte kompensera för kränkningen, men vara ett erkännande av de missgrepp som förekommit.

Han var fosterbarn

 En av de drabbade är Jan-Erik, i dag i 50-årsåldern. Han vill inte framträda med sitt riktiga namn. Mamman var narkoman och prostituerad och hennes sex barn omhändertogs av myndigheterna och placerades i fosterhem. Jan-Erik och en äldre syster hamnade hos ett religiöst par i Småland där kränkningar, misshandel och sexuella övergrepp tillhörde vardagen.

 Tre av Jan-Eriks syskon är döda i dag. Själv lever Jan-Erik ett normalt liv efter 22 år i fosterhem. Om kompensation för det han varit med om säger han:

 - Det är alltid bra med pengar, men det handlar mer om att myndigheterna ska erkänna att de gjort fel.

Lovar ursäkt

 Barn- och äldreminister Maria Larsson, KD, lovar att fosterhemsbarnen ska få en offentlig ursäkt från regeringen.

 - Om jag får förslag om en ceremoni kan jag säga att vi ska genomföra en sådan. Detta är något jag känner starkt för, eftersom jag veta att det är viktigt för de drabbade, säger hon till Dagens Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.