Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förvirringen om Hesa Fredrik – MSB:s svar

MSB förvarnar – bara ett test • Signalerna du bör känna igen
Under måndagen testades Hesa Fredrik för första gången sedan kriget i Ukraina inleddes – vilket har följts av fler felanmälningar än vanligt.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Malmö fortsatte larmet att tjuta i nästan 30 minuter.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Klockan 15 i dag lyssnade många efter Hesa Fredriks sirener. Men det verkar ha tutats både för mycket och för lite under det schemalagda testet av varningssystemet. 

– Vi har fått ta del av en hel del rapporter om att man upplever att utomhusvarningssystemet inte fungerar, säger Ludvig Tejler vid Södertörns brandförsvar. 

Klockan 15 under måndagen var det dags för det första testet av utomhuslarmet Hesa Fredrik sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina. 

För att undvika oro och förvirring har både myndigheter och flertalet medier gått ut med med påminnelsen om att varningssystemet bara skulle testas. 

Men på flera håll i landet verkar den uppmärksammade testningen av systemet inte ha gått enligt plan. 

På flera platser i Malmö kunde Hesa Fredriks tjut höras nästan 30 minuter för länge och på andra håll verkar varningssignalerna i stället ha lyst med sin frånvaro.

På Twitter har mängder av användare – många i Stockholmsområdet – skrivit att de inte hörde några sirener klockan 15. 

https://twitter.com/kjellhaglund/status/1500843220942696450

– Fel kan bero på tutor som är trasiga eller tutor som byts ut, men det vet den lokala räddningstjänsten bäst, säger Elin Boman, presstalesperson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). 

”Inte ett heltäckande system”

Enligt Ludvig Tejler, operativ chef på Södertörns brandförsvar, har man fått in ovanligt många felanmälningar under dagen – men han poängterar att varningssystemet inte hörs överallt.

– Det är jättebra att folk rapporterar in till oss men det här är ett utomhusvarningssystem – det vill säga, alla som befinner sig inomhus kommer inte höra det. Det är också så att det inte är ett heltäckande system utan det finns bara i vissa tätorter.

Han säger att de flesta samtal som inkommit till Södertörns brandförsvar efter testet har varit från platser som inte täcks av utomhussystemet.

– Men jag har också fått ett antal samtal där det är lite mer oklart varför man inte har hört det.

Tror du den stora mängden felanmälningar dels beror på kriget i Ukraina?

– Ja, absolut. Jag upplever nog att man har spetsat öronen för att höra signalen och det har ju också föregåtts av att myndigheterna varit väldigt tydliga med att det är i dag som signalen ska testas.

Ludvig Tejler vill också uppmana alla till att gå in och läsa informationen som finns om Hesa Fredrik på MSB:s hemsida där man kan se om varningssignalen når dit man är och där skillnaden mellan de olika signalerna beskrivs.

– Det vi har provat i dag är signalen ”viktigt meddelande till allmänheten” det finns ju signaler med annan betydelse som beskrivs där.

Försvarets pansarskott framme i Ukraina – så funkar de

Ska relativt enkelt träffa mål på upp till 300 meters avstånd • Kan bara användas en gång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.