Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förvirring i M – ställer Annie Lööf till svars

Annie Lööf fick en fråga från Tomas Tobé (M) om hur ett samarbete med M skulle kunna se ut nu. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
”I grunden tycker jag att det vore bättre om Centern och Liberalerna bestämde sig för att inte vara stödpartier till den här regeringen”, säger Tomas Tobé (M). Foto: MICHAELA HASANOVIC
Det finns fortfarande frågetecken kring hur mittenöverenskommelsen ska fungera i praktiken.

Kommer C och L att kunna samarbeta med Moderaterna för att exempelvis höja polislöner, eller är de bakbundna av S och MP?

Det undrar Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé, som menar att det råder förvirring kring hur mittenöverenskommelsen ska fungera i praktiken:

– Om det här nu bli verklighet, då måste vi ju veta – kommer jag med C och L i justitieutskottet att kunna driva igenom en riktad lönesatsning till svensk polis?

Senast på onsdag väntas besked från Jonas Sjöstedt om huruvida Vänsterpartiet kommer att släppa fram Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister.

I väntan på beskedet undrar nu Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé hur överenskommelsen mellan S, MP, C och L kommer att fungera i praktiken.

Tobé ställde frågan till Annie Lööf och Jan Björklund på Twitter under tisdagsmorgonen:

”En seriös fråga till Annie Lööf och Jan Björklund. Stämmer det att ni i uppgörelsen frånsagt er möjlighet att i justitieutskottet rösta för Alliansens kriminalpolitik om ni inte gjort upp med S och Mp om det?”

https://twitter.com/tomastobe/status/1085086627511320576

Lööf: ”Det stämmer inte”

Annie Lööf svarade på Twitter under förmiddagen:

”Nej, det stämmer inte. Läs gärna överenskommelsen igen. Vi kommer som liberalt oppositionsparti i riksdagen att driva på för en gedigen kriminalpolitik, gärna med våra alliansvänner. Däremot kan C o L genom budgetsamarbetet genomföra förstärkningar av rättsväsendet.”

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, förstår inte hur mittenöverenskommelsen kommer att fungera i praktiken. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Expressen pratar med Tomas Tobé strax efter att Annie Lööf svarat är han fortfarande osäker på hur överenskommelsen kommer att fungera.

– Uppgörelsen är ju väldigt fattig på förslag för att bekämpa gängkriminalitet, men den har ju bland annat ett förslag som handlar om att öka antalet poliser, säger Tobé.

– Jag hade uppfattat skrivningen som att om det finns en överenskommelse på ett område så får man inte samverka med andra partier. Så för mig är det en seriös fråga. 

10 000 fler poliser

Uppgörelsens skrivelse, som Tobé nämner, lyder som följer:

”I de sakfrågor som omfattas av överenskommelsen kommer Centerpartiet och Liberalerna fullt ut medverka i beredningsprocesser både av utredningsdirektiv, propositioner till riksdagen, förordningsändringar som följer av ny lagstiftning samt i förekommande fall också uppdrag eller regleringsbrev till myndigheter. Det innebär också att de ingående partierna i de sakfrågor som dokumentet omfattar inte ensidigt samverkar med andra partier i riksdagen.” 

Vad innebär då detta i praktiken?

Ett exempel: En av uppgörelsens 73 punkter säger att Sverige ska få fler poliser.

”Fler poliser. 10 000 fler polisanställda till 2024. Attraktiviteten i polisyrket ska förstärkas genom bättre villkor”, står det i dokumentet.

Frågan är då om C och L kommer att kunna samarbeta med M eller KD i riksdagen i några frågor som rör polisen?

Tomas Tobé: Oklar fråga

Tomas Tobé vet inte.

– Är det så att det finns en möjlighet att köra över S och MP om exempelvis olika polisfrågor, eller i övrigt i kriminalpolitiken, så välkomnar jag det. Men jag upplever att här är en oklar fråga. Det var därför jag ställde frågan öppet, säger Tobé.

– I grunden tycker jag att det vore bättre om Centern och Liberalerna bestämde sig för att inte vara stödpartier till den här regeringen och i stället gav stöd till en borgerlig regering. Men om det här nu blir verklighet, då måste vi ju veta – kommer jag exempelvis med C och L i justitieutskottet att kunna driva igenom en riktad lönesatsning till svensk polis?

Martin Ådahl är chefsekonom och vice partisekreterare i Centerpartiet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Centerpartiets chefsekonom och vice partisekreterare Martin Ådahl svarar så här på frågan: 

– Det är två delar. Det ena är att lagstiftning som inte rör de 73 punkterna, där har alla parter möjlighet att sluta andra avtal med andra. Det andra är det som berör budgeten – det budgetsamarbete vi gör år för år, säger Ådahl.

– Det kommer att bli kraftfulla polissatsningar framöver, men de måste göras i den gemensamma budgeten. Så där är vi och Liberalerna garanten för att de kommer att bli kraftfulla. Men man ska i och för sig erkänna att även Socialdemokraterna har nu insett det behovet.

Men om Moderaterna exempelvis vill ha subventionerad polisutbildning, då kan ni inte rösta med dem för just detta?

– Nej, men det finns väl en ganska hög sannolikhet för att vi kommer att föreslå motsvarande kraftfulla satsningar i budgetförhandlingarna när det gäller polislöner och polisutbildningar.

Men om det teoretiskt finns ett förslag som C och M står för, men som S inte vill ha, då går inte det?

– Då blir det en del av förhandlingarna. Och det hade det ju varit även inom alliansen. Så vi kommer att vara en blåslampa för de här frågorna i den här uppgörelsen, precis som vi varit det för olika saker inom ramen för allianssamarbetet, säger Martin Ådahl.

”Du får gärna höra av dig”

Efter Tomas Tobés Twitterpost svarade Annie Lööf med ytterligare ett inlägg.

”Du får gärna höra av dig nästa gång direkt, så behöver vi inte lösa ut detta via twitter!”

https://twitter.com/annieloof/status/1085098389820395520

Tobé ser inget fel med att diskussionen förs offentligt.

– Den Annie Lööf som jag känner brukar inte rygga tillbaka mot att ha en öppen diskussion inom sociala medier – tvärtom. Så jag förstår inte varför det skulle vara annorlunda i just den här frågan, säger Tomas Tobé.

– Hon brukar både svara på frågor och föra debatt i sociala medier, så jag förstår inte varför det här inte skulle kunna diskuteras öppet. Det är ju ingen hemlighet att den här uppgörelsen har gjorts, så då måste man väl åtminstone få ställa frågor om den. Så kan väl hon reda ut det här.

Hon kanske tycker att ni försöker så split och skapa en öppen konflikt i alliansen?

– Nu är det ju Centerpartiet och Liberalerna som valt att spräcka alliansen, om det här blir verklighet, men jag tillhör dem som verkligen hoppas att de ska ångra sig och kommer hem till svensk borgerlighet igen, säger Tobé.