Förvarnade sin vän – innan UG:s granskning

Ingemar Hansson ångrar att han varnade sin vän om att hans fans med på den telefonlista som Uppdrag Granskning begärde ut.
Foto: SVT
Helena Dyrssen.
Foto: Skatteverket/ Jeanette Andersson

"Det hade varit bättre om Helena inte hade ringt."

I en studiointervju med "Uppdrag gransknings" Janne Josefsson ångrar Skatteverkets högste chef att han inte stoppade överdirektören Helena Dyrssen från att varna gemensamme vännen Frank Belfrage.

– Det var ett misstag av både mig och Helena att Helena försökte ringa, men nu blev det inget svar och hon försökte inte ringa igen, vilket var bra. Men det var ett misstag, säger Ingemar Hansson.

I "Uppdrag granskning", som sändes under onsdagskvällen, säger Skatteverkets projektledare Margareta Nyström att ingen som granskas av Skatteverket får förvarningar. 

Men när "Uppdrag granskning" begär ut telefonloggar visar det sig att överdirektören Helena Dyrssen gjorde just detta när vännen Frank Belfrage fanns med på en lista som SVT-redaktionen begärt ut. Listan gällde personer som självmant erkänt att de haft dolda förmögenheter.

Helena Dyrssen, Ingemar Hansson och Frank Belfrage är i själva verket goda vänner. När alliansregeringen trädde till 2006 utnämndes Helena Dyrssen till statssekreterare vid statsrådsberedningen. Ingemar Hansson hade under samma tid motsvarande post på finansdepartementet och Frank Belfrage var kabinettsekreterare. De tre träffas ett par gånger per år, enligt UG, under det informella namnet "2006 års statssekreterare".

När Helena Dyrssen skulle varna sin kompis Frank Belfrage om att SVT-redaktionen fått ut listan med bland annat hans namn dubbelkollade det med Ingemar Hansson först – som numera alltså är hennes chef.

– Jag hade i den stunden inga invändningar mot det, men i efterhand tycker jag det vore bättre om hon inte hade ringt, säger Ingemar Hansson till "Uppdrag granskning".

Med facit i hand erkänner han att det var olämpligt.

– Därför att det just kan väcka misstanken om att han hanteras annorlunda, säger Ingemar Hansson.

"Var ett misstag"

Janne Josefsson invänder att det ju är just vad som sker. Tack vare Helena Dyrssen är Frank Belfrage den enda av 9 000 som får en förvarning om att UG-redaktionen granskar namnen på listan.

– Ja, hon ringde upp honom. Det var ett misstag av både mig och Helena att Helena försökte ringa, men nu blev det inget svar och hon försökte inte ringa igen, vilket var bra. Men det var ett misstag.

Cheferna på Skatteverket har fått mycket kritik under måndagen.

– Jag tycker det är mycket olämpligt, och det kan skada Skatteverkets anseende, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Skattepolitikern Hannah Bergstedt (S) ett extra krismöte inom Skatteverket med anledning av Ingemar Hanssons och Helena Dyrssens försök att varna sin exkollega om den pågående granskningen kring Skatteverket.

"Får inte särbehandla"

Skatteexperten Annika Fritsch vid Företagarna som sitter i Skattverkets insynsråd tycker beteendet är allvarligt.

– Skatteverket får inte särbehandla. Nu är det visserligen inte ett beslut. Det är inte så att någon har fått lägre skatt. Men det är ändå en form av korruption, säger Annika Fritsch och fortsätter:

– Det är vänskapskorruption om man behandlar vänner på annat sätt än övriga.

Även Leif Jakobsson (S), vice ordförande i riksdagens skatteutskott, är bekymrad över agerandet.

– Skatteverket är oerhört beroende av att ha högt förtroende. Att kompisar från en gammal regering hintar varandra, det är högst, högst olämpligt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.