Förvandlingen före massmordet: ”Han skulle förmedla något”

Vid en pressträff under fredagen meddelande polisen hur utredningsarbetet fortlöper. Just nu arbetar de efter att hypotesen att Espen Andersen Bråthen varit psykiskt sjuk då han genomförde dåden.
Minnesplats i Kongsberg.
Foto: TERJE PEDERSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ousamma Tlili, ordförande vid Kongsberg Islamsk kultursenter.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Espen Andersen Bråthen.
Foto: - / AFP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TERJE BENDIKSBY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: HAKON MOSVOLD LARSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flagga på halvstång i Kongsberg.
Foto: TERJE BENDIKSBY / AP TT NYHETSBYRÅN
Borgmästare Kari Anne Sand.
Foto: TERJE BENDIKSBY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Norska polisen Per Thomas Omholt håller pressträff.
Foto: TERJE BENDIKSBY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisens tekniker.
Foto: TERJE BENDIKSBY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

KONGSBERG. Så sent som förra året hotade Espen Andersen Bråthen sina egna föräldrar till livet.

Nu är han misstänkt för våldsdådet i Kongsberg som kostade fem människor livet.

Enligt polisen är det starkaste motivet att psykisk sjukdom ligger bakom dådet. 

– Det mesta tyder på att mannen haft tankar kring att genomföra gärningen under en längre tid, säger polischefen Per Thomas Omholt.

Direktrapport: Attacken i Kongsberg

Chocken i det lilla samhället Kongsberg en timmes bilfärd från Oslo är stor efter onsdagens attentat.

För invånarna är det fortfarande ofattbart hur ett illdåd som slutade med att fem personer dödades och ytterligare tre skadades kunde ske i den annars så stillsamma byn.

Alla vi frågar säger samma sak.

Den misstänkte gärningsmannen, den 37-årige danske medborgaren Espen Andersen Bråthen, greps en dryg halvtimme efter att larmen till polisen kom in.

Nu sitter han gripen för fem mord.

Espen Andersen Bråthen dömdes redan 2012 till 60 dagar i fängelse för att ha brutit sig in i Norska Gruvmuseets lokaler. Och så sent som i fjol fick han besökförbud gällande sin egen familj.

Detta efter att han tagit sin i sina föräldrars hem – trots att han inte var välkommen – och där betett sig hotfullt mot dem. Han hotade i samband med det att döda sin pappa, stod att läsa i domen.

Han lämnade också en revolver kaliber 0.45 på sina föräldrars soffa innan han gick ut.

”Systemet har tappat honom”

För danska BT berättar en anhörig att Espen Andersen Bråthen under flera år haft psykiska problem som successivt försämrats.

Han ska också ha haft problem med droger, något han inte kunnat ta sig ur.

Och händelsen i fjol, där föräldrarna hotades, ska inte ha varit den första av sådant slag.

– De har flytt till grannarna flera gånger och har ringt polisen när han har passerat, och de låste nästan in sig av rädsla för att han skulle passera. Till slut fick mamman springa i väg, säger den mannen till BT.

Familjemedlemmen säger också, apropå föräldrarnas rädsla att sonen skulle skada dem:

– Förra gången mamman var här och besökte oss funderade jag på att fråga om det, men det gjorde jag inte, för det var nog samma sak som alltid, tyvärr. De har gjort allt de kan för att hjälpa sin son, men systemet har tappat honom.

”Det var inget intresse för bön heller”

Under torsdagen bekräftade polisen tidigare mediauppgifter om att Espen Andersen Bråthen konverterat till islam och förekommit i radikala miljöer. Säkerhetstjänsten uppgav också att dådet utreds som en terrorhandling.

En som tidigare stött på Espen Andersen Bråthen är Oussama Tlili, ordförande vid Kongsberg Islamsk kultursenter.

– Detta var för fyra-fem år sedan. Det var en period, en månad, jag minns inte exakt, så kom han tre gånger, säger han.

Andersen Bråthen i video från 2017: Jag är en budbärare
Oussama, Islamska Kultursenter, Kongsberg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Ousamma Tlili, ordförande vid Kongsberg Islamsk kultursenter.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Vi ses inne i moskén i centrala delarna av Kongsberg. Enligt Oussama Tlili var mötena med Espen Andersen Bråthen speciella.

– Den misstänkte hade en annan approach. Han kom för att prata med mig som ledare. Och första intrycket var att han inte kom hit för att be som alla andra, och prata om islam eller andra saker. När vi pratade lite om islam fanns det ingen kunskap, om profeten, Koranen, eller vad islam är. Ingenting, säger han.

– Det var inget intresse för bön heller. Han kunde inte be ens.

Den nu misstänkte mördarens mål var att Oussama Tlili som ledare skulle hjälpa honom förmedla ett budskap från ovan, till hela jorden.

– Han hade ett mål, att jag som ledare skulle hjälpa honom förmedla ett budskap. Vad budskapet var var inte klart, han ville gärna att vi skulle vänta med att höra vad budskapet var. Men budskapet var att han skulle förmedla något från ovan, till hela jorden. Alla människor skulle höra detta. Nästa gång satt han här, samma tema. Men jag kände ganska fort att personen behövde hjälp, man kunde inte ha ett sammanhängande samtal med honom.

Vilka andra intryck fick du av honom?

– Det är viktigt att säga att i samtalen kom han inte med några våldsamma tankar eller planer om att utföra något sådant som på onsdagen.

Polisen har gett information om att Espen Andersen Bråthen haft bekymmer relaterade till radikalisering. Det känner inte Oussama Tlili igen från deras möten.

– Nej. Som sagt, jag uppfattade honom som att han inte hade någon kunskap om islam. Då säger det sig självt att jag inte kan kalla honom extrem muslim, du måste först bli muslim.

– Men jag vet inte vad som skedde efter det. Jag hoppas att polisen kan berätta hur han blev radikaliserad och vilken typ av radikalisering han sitter med.

Minidokumentär: Mördarens väg

Tv-reportage om pilbågsattacken i Kongsberg: Berättelser från vittnen • Utreds som terror

Polisen: Tog sig in i bostäder och dödade

Fem personer är döda efter pilbågsattacken i Kongsberg i Norge. Offren var fyra kvinnor och en man, alla mellan 50 och 70 år gamla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.