Det var när den erfarne förvaltaren skulle gå på semester sommaren 2019 och några kolleger på förvaltarenheten i Göteborgs stad skulle täcka upp för honom som den omfattande förskingringen avslöjades.
Kollegerna upptäckte flera felaktiga överföringar, bland annat hade privata inköp och kontantuttag gjorts på ett kort knutet till mannens arbetskonto dit pengar förts över från de personer han hade att hjälpa.
Efter en lång polisutredning åtalades mannen för att ha förskingrat 1,4 miljoner kronor från 29 personer, samtliga svårt sjuka eller på annat sätt tillhörande de allra mest utsatta i samhället.
Han döms nu för att vid 431 tillfällen ha gjort sig skyldig till grov förskingring och vid ytterligare 87 tillfällen grov trolöshet mot huvudman.
Tingsrätten skriver att ”det varit fråga om gärningar som begåtts med systematik mot särskilt utsatta personer”.
Flera offer döda
Men utredningen handlade inledningsvis om ännu fler fall. En del av förvaltarens misstänkta offer har hunnit avlida under utredningens gång, andra misstankar har prioriterats bort då beloppen varit små jämfört med andra.
– Det handlar både om att de har gått bort och om att det gjorts begränsningar i förundersökningen. Det vill säga att vissa ärenden kan bli så små att beloppen inte räcker, sa åklagaren Martin Claesson i samband med att åtalet för grov förskingring och urkundsförfalskning alternativt grov trolöshet mot huvudman väcktes i höstas.
FAKTA: FÖRVALTARE OCH GOD MAN
Förvaltare och gode män arbetar åt människor som av olika skäl är oförmögna att sköta olika typer av ekonomiska och samhälleliga kontakter.
Ett skäl kan vara psykisk sjukdom.
God man är som huvudregel en frivillig åtgärd som kräver att personen själv går med på att en god man förordnas som tar hand om ekonomin.
Förvaltarskap är en tvångsåtgärd där en förvaltare utses mot en persons vilja i ett läge där tingsrätten kommer till slutsatsen att en person inte kan ta hand om sig själv eller sina tillgångar.
Enligt åklagaren har mannen använt pengarna han kommit över genom den påstådda förskingringen till att betala för sin leasingbil, gå på restaurang och bjuda sin familj på dyra utlandsresor.
Skidkläder för 5 000 kr
Inför en skidresa till Frankrike misstänks han ha köpt skidkläder för 5 000 kronor med pengar som inte var hans egna.
Till det kommer flera inköp av elektronikvaror som polisen funnit i mannens hem: en Apple tv, en silvrig Ipad mini, en Iphone och högtalare av märket Sonos.
När mannen i förhör får frågan varför han inte köpt elektroniken med sina egna pengar svarar han:
– När jag funderar över Sonos och Ipaden så var det impulsgrejer. Förmodligen har jag inte haft tillräckligt med pengar själv, just då.
På en fråga från förhörsledaren om vad förvaltaren tror att offren tycker om att deras arvspengar gått till hans privata inköp svarar förvaltaren:
– Det är så klart att han inte tycker om det.
Vilka huvudmän var det som fick betala för dina privata inköp på Systembolaget?
– Det har jag ingen aning om.
Brydde du dig inte?
– Nej, jag skulle nog inte se det så. Utan... eller ja... Jag visste inte ens vilka det var. Det fanns liksom ingen planering bakom det. Till exempel att nu ska denna huvudman betala för dessa inköp. Det har skett i stunden. Det finns liksom inget planerande. Men jag förstår vad du menar. Det är andra mekanismer som ligger bakom.
Du har bland annat köpt finare rödvin och dyr sprit. Drack du upp det helt själv eller fick du hjälp?
– Mestadels jag själv, men vi har ju även druckit gemensamt hemma.
”Systematiskt tillskansat sig pengar”
Mannen stängdes redan under sin egen semester sommaren 2019 av från arbetet och avskedades kort därpå. Då var misstanken att han förskingrat 14 000 kronor. Men utredningen svällde snabbt.
Han erkänner i stora drag det som åklagaren anklagar honom för, men har i flera fall också haft svårigheter att komma ihåg transaktioner och summor.
Enligt åklagaren har brotten skett med en systematik. Han menar att förvaltaren använt sitt förtroendeuppdrag som ett sätt att stärka sin egen ekonomi, år efter år.
– Han har inte agerat efter stundens ingivelse utan har systematiskt tillskansat sig pengar från målsägandena. De minnesproblem han numer säger sig ha har han inte haft i polisförhör, menade åklagaren i sitt slutanförande i rätten.
Från förvaltarenheten i Göteborgs stad, där mannen arbetat, uppger man att den tidigare kollegans brottslighet ”skadat hela förvaltarskapet och förtroendet för förvaltare”.
Enligt domen har det gjorts en överenskommelse mellan den dömdes advokat och målsägandenas biträden om en frivillig återbetalning av pengarna.
Vi söker mannens advokat.
FAKTA: DETTA HAR HÄNT
18 juli 2019 kallas förvaltaren till ett möte med sina chefer där han får anklagelserna presenterade för sig och stängs av från arbetet med bibehållen lön.
25 juli 2019 fattas beslut om avsked.
30 juli 2019 går arbetsgivaren till polisen och anmäler förvaltaren för förskingring. Då känner man bara till att det under juli månad förskingrats 14 000 kronor.
13 december 2019 går åklagaren in och ber om så kallad kvarstad, att förvaltarens tillgångar för strax över 2 miljoner fryses inför att husrannsakan mot flera adresser ska genomföras.
18 juni 2020 medger förvaltaren genom sin advokat att tiden för kvarstaden fortsätter fram till 18 september.
5 augusti 2020 uppger åklagaren att åtal väntas till slutet av hösten eller inledningen av 2021.
Det skulle sedan alltså komma att dröja fram till oktober 2021.
Juni 2022 Dom faller i Göteborgs tingsrätt