Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Förundersökningen mot Juholt läggs ner

Publicerad
Uppdaterad
Det blir inget åtal mot Håkan Juholt för bedrägeri - reglerna kring ersättningarna är för otydliga.
- Ur vår synpunkt är det nästan hopplöst att hantera sådant här om det är otydliga regler, säger överåklagare Björn Ericson.
Det går inte att driva ett åtal mot Håkan Juholt för bedrägeri i samband med den felaktiga lägenhetsersättningen som betalats ut, meddelade överåklagare Björn Ericson under fredagseftermiddagen.
Men det innebär inte att faran är över. Det finns fortfarande flera polisanmälningar som åklagaren inte hunnit gå igenom ännu.
– Vi har inte orkat med det än. Vi har fokuserat på det här. Det pågick en förundersökning och det var angeläget att vi tog ställning i det här först, säger Björn Ericson.

"Knepig situation"

Anledningen till att förundersökningen läggs ner är de otydliga regler som styr ersättningen.
– Det är en knepig situation. Vad som är tillåtet eller inte. Det finns regler för kostnadsersättning för riksdagens egna bostäder och hotellnätter om det finns någon medföljande. Men sådana regler finns inte när det gäller den här typen av bostäder.
Kände Socialdemokraterna till ditt beslut när man meddelade sitt stöd till Håkan Juholt under eftermiddagen?
– Det blev klart för bara en kort stund sedan. När jag hade skrivit färdigt beslutet och skrivit under det skickade jag det till riksåklagaren. Samtidigt skickade jag en kopia till Juholts advokat, säger Ericson vid 16.20-tiden.
Det borde alltså innebära att det verkställande utskottet inte kan ha känt till beslutet. Presskonferensen där man meddelade sitt beslut hölls före 15.30.
Hade det varit önskvärt med tydligare regler för ersättningarna?
Man har gått ut på riksdagens hemsida och gjort ett förtydligande, hur man anser att reglerna ska tillämpas. Man håller på och diskuterar hur de här reglerna ska tillämpas. Den tillämpningen måste ha ett stöd i regelverket, säger Ericson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag