Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förundersökning om terrorbrott läggs ned

Moder Mothanna Magid är friad från alla misstankar.

Polisen har förgäves försökt hitta någon som stämmer överens med misstankarna – men den höjda terrorhotnivån i landet ligger dock kvar. Foto: Anders Ylander

Förundersökningen om förberedelse till terroristbrott mot Moder Mothanna Magid, 22, läggs ned.

Polisen har förgäves försökt hitta någon som stämmer överens med misstankarna.

– Med tanke på den allvarliga information vi fått om just attentatsplaner har vi varit tvungna att kontrollera och försäkra oss om att vi inte tittat på fel person, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Men den höjda terrorhotnivån i Sverige ligger kvar.

Efter massiv polisjakt, både av vanlig polis och Säpo, greps Moder Mothanna Magid, 22, i Boliden förra veckan.

Efter förhör, både på plats i Västerbotten och i Stockholm, kunde han sen bli avskriven samtliga misstankar – och nu läggs förundersökningen ner.

Enligt åklagaren saknas det numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts.

– Jag kan inte kommentera vilka åtgärder vi har vidtagit. Det jag kan säga är att den informationen som uppkommit under den fortsatta utredningen har gjort anledning att göra kontroller, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Den höjda terrorhotnivån i Sverige ligger dock kvar trots den nedlagda förundersökningen och de avskrivna terrormisstankarna.

Försökt hitta annan person

Fokus i polisens undersökning har legat på att hitta en eventuell annan person som kan vara ansvarig för det Moder Mothanna Magid misstänktes för.

– Med tanke på den allvarliga information vi fått om just attentatsplaner har vi varit tvungna att kontrollera och försäkra oss om att vi inte tittat på fel person eller personer, eller om det finns några andra spår som vi har missat och som vi måste följa upp. Men det har inte gett någonting, säger Hans Ihrman.

– Det har framför allt gällt att se om det finns någon annan person som kan knytas till de omständigheterna som vi utreder. Jag har i dag kommit fram till att utredningsresultaten inte har lett i den önskade riktningen, och att det inte finns något i dagsläget som kan förändra det här utredningsläget, fortsätter han.

Inga nya misstänkta

Möjligheten att återuppta förundersökningen i framtiden – om läget skulle förändras på något sätt – finns kvar.

– Med tanke på omvärlden och den hotnivå vi har i landet, den oro som allmänheten känner, är det inte befogat att hålla den här utredningen öppen. Då är det bättre att göra ett bokslut.

Och ni har alltså inte hittat någon annan som skulle kunna vara den ni fick in uppgifter om från början?

– Vi har inte några nya misstänkta, nej, säger Hans Ihrman.

Efter frisläppandet i söndags berättade den tidigare terrormisstänkte Moder Mothanna Magid för Expressen om de tumultartade dygnen.

– Jag vill att alla i Sverige och världen ska få reda på vad som hänt. Jag är rentvådd, jag vill bara komma till Sverige och bo i Sverige utan problem, sa han då.