Förundersökning om polisskott läggs ned

Publicerad

En polisman sköt och dödade den 26-årige rånaren.

På fredagen beslutade åklagare Kay Engfeldt att lägga ner förundersökningen avseende polisens insats vid rånet i Södertälje.

"Gärningarna är inte brottsliga utan ryms således inom den lagliga rätt att använda våld", skriver Kay Engfeldt i sitt beslut.

26-åringen träffades i huvudet av polisens skott när rånarna var på väg att fly platsen efter rånet förra fredagen.

Händelsen har utretts av vice chefsåklagare Kay Engfeldt vid riksenheten för polismål.

På fredagen kom beslutet att ärendet läggs ner.

Enligt Kay Engfeldts utredning, som bland annat bygger på polismännens vittnesmål och på filmer och bilder från platsen, uppfattade den polismannen som avlossade det första skottet att den rånare som senare dog var utrustad med ett automatvapen som riktades mot honom.

Enligt utredningen ska ytterligare minst en av rånarna ha riktat vad som såg ut som ett automatvapen mot poliserna.

Totalt var det enligt utredningen tre poliser som sköt mot rånarna.

"Min bedömning är att ingen av de tre polismän som avlossat sina tjänstevapen i samband med ingripandet har begått något uppsåtligt brott. De har inte heller agerat grov oaktsamhet, oaktsamt, oförsvarligt eller felaktigt i något avseende som skulle kunna medföra ett straffrättsligt ansvar för någon av dem", skriver Kay Engfeldt i beslutet.

"Inte brottsliga"

Kay Engfeldt stöder sig på 10 § första stycket punkt 2 polislagen. Den säger att en polisman får använda våld om "någon som ska häktas, anhållas eller annars med laga stöd ska berövas friheten försöker undkomma, eller polismannen annars möts av motstånd när han ska verkställa ett sådant frihetsberövande".

Kay Engfeldt konstaterar:

"Gärningarna är inte brottsliga utan ryms således inom den lagliga rätt att använda våld som tillkommer en polisman som gör ett ingripande av nu aktuellt slag" skriver åklagaren Kay Engfeldt i sitt beslut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag