Ebba Busch utreds för grovt förtal

Fredrik Sjöshult om förundersökningen mot Busch.
Ebba Busch.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter den infekterade husstriden: nu inleds en förundersökning om grovt förtal mot KD-ledaren Ebba Busch, 34.

Detta efter att hon i ett Facebookinlägg skrivit att Esbjörn Bolins ombud i fastighetstvisten har dömts för brott.

– Jag tycker det är bra att det inleds en förundersökning, säger ombudet Johann Binninge.

– Ebba Busch tillbakavisar alla anklagelser, säger hennes advokat Thomas Olsson.

Det var Esbjörn Bolins ombud i fastighetstvisten, Johann Binninge, som polisanmälde Ebba Busch för förtal. 

Ärendet hamnade hos Särskilda åklagarkammaren, som från början ville ha justitiekanslerns, JK:s, bedömning om var anmälan ska utredas. Men anmälningar som gäller Facebookinlägg och bloggar ligger inte under JK utan hanteras av vanliga åklagare, konstaterade JK i måndags och skickade tillbaka ärendet.

Förundersökning inledd mot Ebba Busch 

Det är överåklagare Anders Jakobsson som nu har beslutat att inleda en förundersökning om grovt förtal. Beslutet togs i går tisdag, samma dag som KD-ledaren Ebba Busch och pensionären Esbjörn Bolin möttes om den omtvistade husaffären i Uppsala tingsrätt.

– Jag har precis inlett förundersökningen. Den syftar till att klarlägga om ett brott har begåtts som faller under allmänt åtal och om det i så fall räcker för åtal, skrev överåklagare Anders Jakobsson i en kommentar när beslutet offentliggjordes.

Han utvecklade för nyhetsbyrån TT:

– Jag ansåg att det fanns grund att inleda förundersökning och då är det min skyldighet att inleda förundersökning.

Vad är då grunden för att förundersökningen inleddes mot Ebba Busch?

– Det är det är naturligtvis anmälan. Sedan har jag tittat på praxis, säger Anders Jakobsson till Expressen.

Vad händer nu?

- Jag kommer att vidta de utredningsåtgärder som jag anser vara nödvändiga. När jag fått in det jag har begärt så kommer jag att titta på detta och ta ställning till om någon ska höras.

Besked om några veckor

Anders Jakobsson vill inte uttala sig om vilka utredningsåtgärder som han har beordrat.

- Det är värdefullt att locket ligger på därför att det kan eventuellt påverka de åtgärder jag behöver vidta. Målsättningen från min sida är att försöka handlägga ärendet så snabbt som möjligt för alla inblandades skull. Inom ett par veckor hoppas jag att jag fått in det jag behöver. Sedan får jag ta ställning till om jag ska gå vidare eller inte.


Begäran om målsägarbiträde kom in till Uppsala tingsrätt i går tisdag, samma dag som Ebba Busch själv befann sg i domstolen i fastighetsbråket med Esbjörn Bolin.

Advokaten Fredric Wikman är ombudet Johann Binninges målsägarbiträde.

– Det var väntat och det var skönt att de inte tog någon speciell hänsyn till vem hon är utan att det är samma regler som gäller för alla, säger Wikman till TT.

Han förklarar beslutet att ta processen vidare:

– Genom den spridning som har skett hittills har det redan försvårat för honom som privatperson men också som yrkesman, uppger Wikman.

Johann Binninge är fåordig om åklagarbeslutet och hänvisar till sin advokat.

– Jag tycker det är bra att det inleds en förundersökning, säger han till Expressen.

Den 19 februari berättade Ebba Busch för sina närmare 70 000 följare på Facebook att Esbjörn Bolins ombud Johann Binninge är brottsdömd. Det handlar om ett 15 år gammalt brottmål.

Buschs advokat: ”Hon ser med tillförsikt framemot resultatet”

Ebba Buschs advokat Thomas Olsson berättar att varken han eller hans klient har mer information än att åklagaren beslutat om att inleda förundersökning.

– Den enda kommentaren till det beslutet är att Ebba Busch tillbakavisar alla anklagelser, men hon vill inte offentligt kommentera pågående utredning, utan låter helst den här utredningen ha sin gilla gång. Och hon ser med tillförsikt framemot resultatet, säger Olsson.

Hur ser ni på utsikterna?

– Som sagt, vi ser med tillförsikt framemot resultatet av den här utredningen, men vi låter åklagaren sköta sitt jobb nu och avvaktar vilket beslut han fattar härnäst.

Experten: ”Ett utpekande i teknisk mening”

Ängla Eklund är jurist och ordförande för Institutet för Juridik och internet, och är expert på internetjuridik.

– Om man tittar på förtalsbestämmelsen i teknisk mening och det hon skrev, då är det ett utpekande enligt förtalsbestämmelsen i teknisk mening.

Ängla Eklund fortsätter:

– Det spelar ingen roll om det finns fällande brottmålsdomar, förtalet kan aktualiseras även när det kommer till sanna uppgifter, och inte bara rena påhitt. Det finns praxis på området där fällande domar och spridandet av sån information har ansetts utgöra förtal. Det vi väntar på just nu är om åklagaren anser att det här faller under allmänt åtal, och alltså ska drivas av åklagare, och om det anses utgöra förtal.

Avslöjades av Expressen

Hustvisten mellan Ebba Busch och Esbjörn Bolin avslöjades i oktober av Expressens Leif Brännström. 81-åriga Bolin sålde sin släktgård till KD-ledaren – en försäljning han senare ångrat.

Ebba Busch har hela tiden stått fast vid att husköpet gått rätt till.

Expressen har sökt Kristdemokraternas presstjänst som hänvisar till Ebba Buschs advokat Thomas Olsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.