Carl Bildt satt i styrelsen av Lundin Oil under den aktuella tiden. Foto: Joachim Wall
Carl Bildt satt i styrelsen av Lundin Oil under den aktuella tiden. Foto: Joachim Wall

Förundersökning om folkrättsbrott inledd

Publicerad
Uppdaterad
Kammaråklagare Magnus Elving vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm har inlett en förundersökning om brott mot den humanitära rätten i Sudan under 1997 till 2003.
Utrikesminister Carl Bildt var styrelseledamot i Lundin Petroleum AB under den aktuella perioden.
Det är rapporten "Unpaid debt", "Obetald skuld", från European Coalition on Oil in Sudan, som har fått kammaråklagare Magnus Elving att initiera en förundersökning om misstänkt folkrättsbrott.
Efter genomgång av den kan det finnas ”anledning att anta att brott har förövats och att det kan finnas en svensk anknytning till sådana brott”, skriver åklagarmyndigheten.
Utredningspersonal vid Rikskriminalpolisen biträder Elving i förundersökningen, som i nuläget inte har några misstänkta.
- Utredningar av denna art är mycket omfattande och tar regelmässigt lång tid, säger Magnus Elving.


Bildt satt i styrelsen

Oljefält i Sudan. Utrikesminister Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Petroleum AB, som ägde nära hälften av rättigheterna till oljefyndigheter i södra Sudan. Bildt har fått hård kritik för sitt styrelseuppdrag.
European Coalition on oil in Sudan, ECOS, anklagar familjen Lundins bolag för att indirekt ha bistått den sudanesiska regimen, som anklagas för att ha härjat och ödelagt byar i södra Sudan.
I rapporten lägger ECOS fram både muntliga och skriftliga vittnesmål som tyder på att regimen målmedvetet tvingat bort invånarna i Block 5A för att underlätta oljeprospekteringen.

Byar brändes

Carl Bildt läste en förhandskopia av rapporten.
- Han har ögnat igenom rapporten och säger att det inte verkar finnas något nytt i förhållande till vad som utreddes och det tillbakavisades för tio år sedan att den svenska regeringen skulle ha någon skyldighet, har pressekreteraren Irena Busic tidigare sagt till Expressens reporter Micke Ölander.
Bildt satt i Lundinbolagets styrelse från mars 2001 till oktober 2006. Han har tidigare kritiserats för sitt engagemang i bolaget, men vill i dag inte kommentera ärendet.
– Det är inget vi kommenterar. Vi kan bara konstatera att förundersökningen har satts i gång. Han kan inte lägga sig i och kommentera förundersökningen, säger Carl Bildts pressekreterare Irena Busic.
Under perioden fördrevs, enligt ECOS, cirka 200 000 invånare i södra Sudan från sina hem, deras byar brändes ned och kvinnor utsattes för våldtäkter.
Expressen.se har sökt Lundin Petroleum för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag