Riksenheten mot korruption inleder en förundersökning om fackförbundet Kommunals tillhandahållande av lägenhet till utrikesminister Margot Wallström. Foto: Sven LindwallRiksenheten mot korruption inleder en förundersökning om fackförbundet Kommunals tillhandahållande av lägenhet till utrikesminister Margot Wallström. Foto: Sven Lindwall
Riksenheten mot korruption inleder en förundersökning om fackförbundet Kommunals tillhandahållande av lägenhet till utrikesminister Margot Wallström. Foto: Sven Lindwall
"Vi tar förhör med olika personer, genomgång av dokumentation med anknytning till händelsen", säger chefsåklagare Alf Johansson. Foto: Henrik Montgomery / Tt"Vi tar förhör med olika personer, genomgång av dokumentation med anknytning till händelsen", säger chefsåklagare Alf Johansson. Foto: Henrik Montgomery / Tt

"Vi tar förhör med olika personer, genomgång av dokumentation med anknytning till händelsen", säger chefsåklagare Alf Johansson.

 Foto: Henrik Montgomery / Tt

Förundersökning mot Wallström inleds

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström fick en lägenhet ordnad av fackförbundet Kommunal.

Nu inleder riksenheten mot korruption en förundersökning om mutbrott.

– Det har passerat gränsen för när en förundersökning ska inledas, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Men ministern är inte orolig.

– Jag har ingenting att dölja, hälsar hon i en kommentar.

I pressmeddelandet från åklagarmyndigheten meddelas att förundersökningen mot utrikesminister Margot Wallström inleds "på grund av angivelse eller av annat skäl finns anledning anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats."

Undersökningen kommer efter de senaste dagarnas uppgifter om ministern och fackförbundet Kommunal. Där har det framkommit att Wallström fått en lägenhet i Stockholms innerstad ordnad av förbundet, på grund av sin tjänst som utrikesminister.

– Det är de uppgifter som har framkommit i media de senaste dagarna, som jag tagit del av och som sammantaget gör att jag har ansett att jag är skyldig att inleda en förundersökning, säger chefsåklagare Alf Johansson kort efter att beskedet kommit.

– Det har passerat gränsen för när en förundersökning ska inledas.

Några kommentarer om när förundersökningen kommer att vara färdig och vilka konkreta utredningsåtgärder som kommer att vidtas kan inte lämnas.

Wallström: Varsågod och undersök

– Det påbörjas i dag. Jag kommer inte gå in på vilka utredningsåtgärder jag kommer att besluta om, men det finns ett antal självklara åtgärder vid en förundersökning, säger Johansson.

Nu väntar förhör och noggrann genomgång av uppgifter.

– Vi tar förhör med olika personer, genomgång av dokumentation med anknytning till händelsen. Jag vet inte när det här är klart.

På måndagen sa Margot Wallström sig inte vara det minsta orolig för en undersökning. Samma sak säger hon via pressekreterare Erik Wirkensjö på tisdagen:

– Jag välkomnar en undersökning. Jag har ingenting att dölja och det är bra att det blir utklarat. Jag fortsätter att göra mitt jobb, säger Margot Wallström.

Professorn: Solklar muta

I helgen har riksenheten mot korruption fått in "ett antal" mutbrottsanmälningar om hur Wallström fått sin lägenhet och Institutet mot mutor, IMM, har krävt att det misstänkta mutbrottet utreds.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att lägenheten är en solklar muta från Kommunal.

– Hon har varit så smart att hon till och med lär ha vittnen när hon frågat om det är några konstigheter, sa han på måndagen i Expressen TV.

måndagen KU-anmäldes Margot Wallström av Kristdemokraterna, också det på grund av lägenheten via Kommunal.

– Det är olämpligt att hon har försatt sig i den beroendeställningen, sa KD:s bostadspolitiska talesperson Caroline Szyber då.

Även Moderaternas Ewa Thalén Finné har KU-anmält utrikesministern.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag