Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förundersökning mot Wallström inleds

Riksenheten mot korruption inleder en förundersökning om fackförbundet Kommunals tillhandahållande av lägenhet till utrikesminister Margot Wallström. Foto: Sven Lindwall

"Vi tar förhör med olika personer, genomgång av dokumentation med anknytning till händelsen", säger chefsåklagare Alf Johansson.

Foto: Henrik Montgomery / Tt

Utrikesminister Margot Wallström fick en lägenhet ordnad av fackförbundet Kommunal.

Nu inleder riksenheten mot korruption en förundersökning om mutbrott.

– Det har passerat gränsen för när en förundersökning ska inledas, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Men ministern är inte orolig.

– Jag har ingenting att dölja, hälsar hon i en kommentar.

I pressmeddelandet från åklagarmyndigheten meddelas att förundersökningen mot utrikesminister Margot Wallström inleds "på grund av angivelse eller av annat skäl finns anledning anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats."

Undersökningen kommer efter de senaste dagarnas uppgifter om ministern och fackförbundet Kommunal. Där har det framkommit att Wallström fått en lägenhet i Stockholms innerstad ordnad av förbundet, på grund av sin tjänst som utrikesminister.

– Det är de uppgifter som har framkommit i media de senaste dagarna, som jag tagit del av och som sammantaget gör att jag har ansett att jag är skyldig att inleda en förundersökning, säger chefsåklagare Alf Johansson kort efter att beskedet kommit.

– Det har passerat gränsen för när en förundersökning ska inledas.

Några kommentarer om när förundersökningen kommer att vara färdig och vilka konkreta utredningsåtgärder som kommer att vidtas kan inte lämnas.

Wallström: Varsågod och undersök

– Det påbörjas i dag. Jag kommer inte gå in på vilka utredningsåtgärder jag kommer att besluta om, men det finns ett antal självklara åtgärder vid en förundersökning, säger Johansson.

Nu väntar förhör och noggrann genomgång av uppgifter.

– Vi tar förhör med olika personer, genomgång av dokumentation med anknytning till händelsen. Jag vet inte när det här är klart.

På måndagen sa Margot Wallström sig inte vara det minsta orolig för en undersökning. Samma sak säger hon via pressekreterare Erik Wirkensjö på tisdagen:

– Jag välkomnar en undersökning. Jag har ingenting att dölja och det är bra att det blir utklarat. Jag fortsätter att göra mitt jobb, säger Margot Wallström.

Professorn: Solklar muta

I helgen har riksenheten mot korruption fått in "ett antal" mutbrottsanmälningar om hur Wallström fått sin lägenhet och Institutet mot mutor, IMM, har krävt att det misstänkta mutbrottet utreds.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att lägenheten är en solklar muta från Kommunal.

– Hon har varit så smart att hon till och med lär ha vittnen när hon frågat om det är några konstigheter, sa han på måndagen i Expressen TV.

måndagen KU-anmäldes Margot Wallström av Kristdemokraterna, också det på grund av lägenheten via Kommunal.

– Det är olämpligt att hon har försatt sig i den beroendeställningen, sa KD:s bostadspolitiska talesperson Caroline Szyber då.

Även Moderaternas Ewa Thalén Finné har KU-anmält utrikesministern.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!