Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förundersökning mot spiondömde Bertil Ströberg tas upp igen

Bertil Ströberg. Foto: TV4
Riksåklagaren tar upp förundersökningen mot spiondömde Bertil Ströberg efter nya uppgifter i TV4:s " Kalla fakta".
- Beslutet har en enorm betydelse då det innebär att riksåklagaren måste anse att de nya uppgifterna har sådan tyngd att han vill ta upp förundersökningen igen, säger Ströbergs advokat Björn Hurtig.

FAKTA

DÖMDES FÖR GROVT SPIONERI
Bertil Ströberg dömdes mot sitt nekande för grovt spioneri 1983. Han greps på huvudpostkontoret på Vasagatan i Stockholm 20 maj 1983 när han frågade efter en försändelse till en "Sven-Roland Larsson".
Den polska ambassaden i Stockholm hade några veckor tidigare fått ett brev undertecknat "Sven -Olof Larsson" med en rad hemliga uppgifter och en begäran om 25 000 kronor, om man ville ha mer hemligheter.
Pengarna skulle skickas till "Sven-Roland Larsson", poste restante posten i Stockholm. Ströberg påstod i förhören att han hade råkat träffa en "Sven-Roland Larsson" på Djurgården och att denne efteråt i ett brev bett honom hämta försändelsen på posten som en tjänst.
Domstolarna avfärdade Ströbergs förklaring som orimlig och slog fast att han bara hittat på historien med "Sven-Roland Larsson" som en täckhistoria.

1983 dömdes överstelöjtnant Bertil Ströberg för grovt spioneri. Han skulle ha skickat hemliga handlingar till polska ambassaden under det påhittade namnet  "Sven-Roland Larsson", men nekade konsekvent och hävdade att han var utsatt för en konspiration. På begäran av  "Kalla fakta" hävdes hemligstämpeln på ett stort antal dokument i fallet, och av dessa dokument framgår att Ströberg kan vara oskyldigt dömd.

"Min klient är glad"

En tidigare okänd svensk spion, Lennart Savemark, ska ha efter att ha sett ett tv-inslag om fallet 1985 hört av sig till säkerhetspolisen och berättat att han mycket väl kände till namnet  "Sven-Roland Larsson" från vilken han fått en handskriven lapp redan 1957. Enligt  "Kalla fakta" finns det inget som tyder på att Bertil Ströberg kan kopplas till detta brev och Ströbergs advokat har begärt resning hos Högsta domstolen, vilken i sin tur skickat fallet till riksåklagaren.
- Beslutet att öppna utredningen igen har en enorm betydelse då det innebär att riksåklagaren måste anse att de nya uppgifterna har sådan tyngd att han vill ta upp förundersökningen igen. Min klient är glad, och känner tillförsikt. Han hoppas nu att det ska gå hela vägen och att han blir friad.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!