Förundersökning mot poliserna som hotade Jesper

Publicerad
Uppdaterad
Jesper Nilsson fotograferade två poliser vid Hornstulls tunnelbanestation - men tvingades radera bilderna.
Nu har åklagaren inlett en förundersökning mot de båda poliserna, som misstänks för egenmäktigt förfarande och ofredade, uppger P3 Nyheter.
Jesper Nilsson, 29, var på väg hem från jobbet i fredags då han såg två civilklädda poliser stoppa två pojkar vid Hornstulls tunnelbanestation. Jesper, som driver en politisk nättidning på vänsterkanten och är kritisk mot kostnaderna för kollektivtrafiken, tog därför upp sin mobilkamera och tog tre bilder på de civilklädda poliserna.

Egenmäktigt förfarande

De två poliserna upptäckte att Jesper tog bilder och tryckte upp honom mot väggen och krävde att han skulle radera bilderna.
Dock lyckades han senare återskapa bilderna och lade upp dem på sin blogg. Detta fick de två poliserna att anmäla Jesper för förgripelse mot tjänsteman, ofredande och grovt förtal.
Men nu har alltså åklagaren inlett en förundersökning mot de båda poliserna gällande egenmäktigt förfarande och ofredande, uppger P3 Nyheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag