Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förundersökningen mot Martin Wannholt läggs ner

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Åklagare lägger nu ner förundersökningen om bland annat grov förskingring, efter Demokraternas gruppledare Martin Wannholts Brasilienaffärer.

Det meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. 

– Vid en samlad bedömning av den muntliga och skriftliga bevisningen kan konstateras att det saknas tillräckligt med bevisning för att kunna väcka åtal, säger kammaråklagare Bengt-Olof Berggren vid Göteborgs åklagarkammare.

Det var i juni förra året som nio av Wannholts tidigare affärskompanjoner och investerare i bolaget Brasilteca gick till polisen med en flera sidor lång anmälan om påstådda oegentligheter.

Det rörde sig dels om uppgifter som GT kunde avslöja 2019, om att Martin Wannholt anklagas för att ha mörkat negativa uppgifter om den nu regnskadade teakodlingen inför att investerare gått in med mångmiljonbelopp.

Men också nya anklagelser fördes fram i anmälan om hur pengar, enligt anmälarna, inte förts vidare till Brasilien. I stället skulle de ha hamnat hos Wannholt personligen och hos personer i hans närhet.

Martin Wannholt har hela tiden nekat till brott och beskrivit anklagelserna som del av en ”politisk förföljelse”.

Bevisning saknas för åtal

– Jag välkomnar att detta utreds så jag får klargöra att jag inte begått något brott. Det ser jag fram emot, sa Wannholt och hoppades att åklagare och polis skulle arbeta snabbt.

Det var i oktober. Nyligen avskrev åklagaren delar av misstankarna då de äldsta påstådda brotten hunnit preskriberas.

Nu beslutar åklagaren slutligen att lägga ner utredningen eftersom bevisningen som helhet inte räcker för åtal.

– Vid en samlad bedömning av den muntliga och skriftliga bevisningen kan konstateras att det saknas tillräckligt med bevisning för att kunna väcka åtal, säger kammaråklagare Bengt-Olof Berggren vid Göteborgs åklagarkammare.

– Prognosen är att ytterligare utredningsåtgärder inte kommer att förbättra bevisläget.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.