Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förundersökning mot Kasselstrand nedlagd

Anmäldes för hets mot folkgrupp.
Gustav Kasselstrand i samband med att han höll det polisanmälda talet i somras.Foto: SVEN LINDWALL
Gustav Kasselstrand är partiledare för Alternativ för Sverige.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, anmäldes för hets mot folkgrupp i samband med att han höll tal under Almedalen.

Nu har åklagare valt att lägga ned förundersökningen. 

Det var under ett torgmöte för det högerpopulistiska partiet Alternativ för Sverige som Kasselstrand höll talet. Anmälare var polisen.

– Vi ska titta närmare på om det som sades i talet var hets mot folkgrupp, sade Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen då.

Gustav Kasselstrand bekräftade för Expressen att det var hans tal som polisanmälts.

”I övrigt har vi inte fått reda på någonting alls om vad som skulle kunna vara hets mot folkgrupp. Fullständigt oseriös anmälan”, skrev han i ett meddelande till Expressen.

Nu har dock åklagare valt att lägga ned förundersökningen.

”Inte anledning att fullfölja”

Åklagare skriver i beslutet från den 15 juli att det inte längre finns ”anledning att fullfölja förundersökningen”. Det motiveras med att det saknas ”anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”. 

I anmälan finns delar av Kasselstrands tal återgivet, som bland annat tar upp brottslighet såsom skjutningar och våldtäkter. Där ingick även kritik mot andra partiers hantering av dessa problem, enligt anmälan. 

– Det var en oseriös anmälan och helt onödig att göra. Det är ett slöseri med resurser och allvarligt att anmäla mig utan att det funnits en grund. Det rapporterades stort att anmälan gjordes men när den lades ned fick det inte alls lika mycket uppmärksamhet, säger Gustav Kasselstrand.

I en kommentar skriver Towe Hägg, vid polisens mediecenter:

– Polisen har ingen kommentar till åklagarens beslut. Det är en del av rättsprocessen att åklagaren beslutar om förundersökningen ska drivas vidare eller inte. 

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.