Förundersökning mot Jean-Claude Arnault

Man har nu valt att starta en förundersökning om kulturprofilen Jean-Claude Arnault.
Foto: CHRISTINE OLSSON / DN
Flera anklagelser om trakasserier har riktats mot Arnault.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Åklagare Christina Voigt har inlett en förundersökning.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Åklagare Christina Voigt har inlett en förundersökning mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

– Jag kan bekräfta att det pågår en förundersökning, säger Ann Öberg på åklagarmyndighetens presstjänst.

Jean-Claude Arnault, fransk-svensk fotograf, teaterregissör och konstnärlig ledare gift med poeten och Svenska Akademiledamoten Katarina Frostenson, har i decennier varit en maktspelare i den svenska kulturvärlden. 

Nu har åklagare Christina Voigt vid Citykammaren i Stockholm inlett en förundersökning mot honom, som DN var först med att berätta.

– Det pågår en förundersökning. Det är den information jag har. Det är hon som är förundersökningsledare, säger Ann Öberg vid åklagarmyndighetens presstjänst.

Nyligen påbörjad förundersökning

Utredningen är nyligen påbörjad och åklagarmyndigheten vill inte gå ut med fler uppgifter i nuläget.

Enligt Aftonbladets uppgifter rör förundersökningen ett fall av sexuellt ofredande och man uppger vidare att fem andra polisanmälningar lagts ner. Expressen har förgäves sökt Christina Voigt. Hon vill inte kommentera till DN vad förundersökningen handlar om eller om han är delgiven misstanke om något brott. 

Det är oklart hur han ställer sig till anklagelserna.

Anklagas för sextrakasserier

Arnault har sedan tidigare anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp. Flera kvinnor har polisanmält honom. 18 kvinnor berättade nyligen för DN om hur han utnyttjat sin kulturella maktställning till att skaffa sig sexuella fördelar. 

Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson har inte gått att nå


RÄTTELSE: I en tidigare version av denna artikel angavs felaktigt i en bildtext att åklagare Christina Voigt hade valt att starta åtal. Det är en förundersökning som har inletts.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.