Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förundersökning – mot HD:s ordförande

Domstolens ordförande, justitierådet Stefan Lindskog. Foto: / Markus Marcetic
Domstolens ordförande, justitierådet Stefan Lindskog. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Justitieombudsmannen har beslutat om att inleda en förundersökning mot Högsta Domstolens ordförande, justitierådet Stefan Lindskog för tjänstefel.

Förundersökningen kommer att ledas av Justitieombudsmannen Lars Lindström och åklagaren för särskilda åklagarkammaren Anders Jakobsson.

"Nu får utredningen ha sin gång och jag har därför inga ytterligare kommentarer", skriver Stefan Lindskog i ett sms. 

Expressen kunde 8 december avslöja att polisen i tysthet utrett Högsta domstolens ordförande Stefan Lindskog för misstänkt tjänstefel och jäv.

Polismyndighetens avdelning för särskilda utredningar hade då på eget initiativ utrett Lindskog och skickat en 394 sidor tjock anmälan till åklagare Anders Jakobsson på särskilda åklagarkammaren.

Jakobsson skickade i sin tur utredningen vidare till Riksåklagaren som skickade ärendet vidare till justitiekansler Anna Skarhed. 

Men då Skarhed, som tidigare var kollega med Lindskog på Högsta domstolen, ansåg sig vara jävig skickade hon ärendet vidare till Justitieombudsmannen för beslut.

JO inleder förundersökning om misstänkt brott

JO, Lars Lindström, tog i måndags beslutet att inleda en förundersökning om misstänkt brott. Men att det gäller Stefan Lindskog vill Lindström inte bekräfta.

– Nej, det är sekretess på allt. Men jag har beslutat att inleda en förundersökning mot personen och kommer att ta hjälp av åklagare Anders Jakobsson, säger Lindström.

Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Lindström säger också att förundersökningen kommer att påbörjas nu i dagarna och pågå under våren.

– Det kommer att hållas flera förhör bland annat med den misstänkte personen, säger Lars Lindström. 

Expressen har dock tidigare fått en bekräftelse av Inger Rosén på polismyndighetens avdelning för särskilda utredningar, SU att det gäller justitierådet Stefan Lindskog. 

– Ja, det gäller Stefan Lindskog och grovt tjänstefel med fog att anta att det föreligger jäv, har Inger Rosén tidigare sagt.

Lindskog utreds för grovt tjänstefel 

Misstankarna om jäv gäller det beslut som Lindskog fattade i Högsta domstolen i somras om att inte bevilja prövningstillstånd i ett skadeståndsmål.

En norsk affärsman och delägare i det i dag konkursade värmländska bolaget Environiq hade stämt bolagets ledning och huvudägaren Bo Falkman.

Stefan Lindskog beslutade själv att inte bevilja prövningstillstånd trots att han genom sitt privata bolag hade investerat miljontals kronor i just Environiq och i dag äger hundratusentals aktier i ett annat av Bo Falkmans bolag.

När Expressen talade med Lindskog i december månad avfärdade han allt som en ”olycklig omständighet” och att han, när han tog beslutet, inte ens kände till att han ägt och äger aktier i Bo Falkmans bolag.

– Jag har inte en susning. Jag vet inte hur min aktieportfölj ser ut i detaljer. Eftersom jag lämnat ut det till diskretionär förvaltning för att inte komma i några situationer där mitt kapitalinnehav ska kunna kasta en skugga över vad jag gör, så vet jag inget om det. Jag har lämnat bort det och vet inte något, sa Lindskog.

Stefan Lindskog: "Det råkar vara en tillfällighet" 

Men Expressens granskning visade också att den som sköter Stefan Lindskogs diskretionära förvaltning, Jonas Byström på företaget Quesada, är bror till hans särbo.

– Ja, så är det, sa Lindskog.

– Det råkar vara en tillfällighet. Företaget fattar besluten genom honom. Jag vet inte vad som görs.

Bolagets huvudägare Bo Falkman säger dock att all finansiell information om bolaget skickats direkt till Stefan Lindskog. Och Folke Johansson, jävsexpert och professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet var också kritisk till justitierådet Stefan Lindskogs förklaring.

– Enligt gängse jävsregler är det en självklarhet att han skulle ha avsagt sig ärendet, säger Folke Johansson.

Stefan Lindskog svarar så här på sms om att det inletts en förundersökning: 

"Jag vet att inga ovidkommande hänsynstaganden har tagits vid mitt beslutsfattande och ser därför med tillförsikt fram mot att en förundersökning klargör att anmälan mot mig är ogrundad. Nu får utredningen ha sin gång och jag har därför inga ytterligare kommentarer".

Måns Wigén, kanslichef på Högsta domstolen, säger att det är JO och JK som för talan om Lindskog får jobba kvar under den tid som förundersökningen pågår. 

– Beslut tas av Högsta förvaltningsdomstolen, säger Måns Wigén. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.