Domstolens ordförande, justitierådet Stefan Lindskog. Foto: / Markus MarceticDomstolens ordförande, justitierådet Stefan Lindskog. Foto: / Markus Marcetic
Domstolens ordförande, justitierådet Stefan Lindskog.  Foto: / Markus Marcetic
Domstolens ordförande, justitierådet Stefan Lindskog. Foto: / TT NYHETSBYRÅNDomstolens ordförande, justitierådet Stefan Lindskog. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Domstolens ordförande, justitierådet Stefan Lindskog.  Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Förundersökning – mot HD:s ordförande

Publicerad

Justitieombudsmannen har beslutat om att inleda en förundersökning mot Högsta Domstolens ordförande, justitierådet Stefan Lindskog för tjänstefel.

Förundersökningen kommer att ledas av Justitieombudsmannen Lars Lindström och åklagaren för särskilda åklagarkammaren Anders Jakobsson.

"Nu får utredningen ha sin gång och jag har därför inga ytterligare kommentarer", skriver Stefan Lindskog i ett sms. 

Expressen kunde 8 december avslöja att polisen i tysthet utrett Högsta domstolens ordförande Stefan Lindskog för misstänkt tjänstefel och jäv.

Polismyndighetens avdelning för särskilda utredningar hade då på eget initiativ utrett Lindskog och skickat en 394 sidor tjock anmälan till åklagare Anders Jakobsson på särskilda åklagarkammaren.

Jakobsson skickade i sin tur utredningen vidare till Riksåklagaren som skickade ärendet vidare till justitiekansler Anna Skarhed. 

Men då Skarhed, som tidigare var kollega med Lindskog på Högsta domstolen, ansåg sig vara jävig skickade hon ärendet vidare till Justitieombudsmannen för beslut.

JO inleder förundersökning om misstänkt brott

JO, Lars Lindström, tog i måndags beslutet att inleda en förundersökning om misstänkt brott. Men att det gäller Stefan Lindskog vill Lindström inte bekräfta.

– Nej, det är sekretess på allt. Men jag har beslutat att inleda en förundersökning mot personen och kommer att ta hjälp av åklagare Anders Jakobsson, säger Lindström.

Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Lindström säger också att förundersökningen kommer att påbörjas nu i dagarna och pågå under våren.

– Det kommer att hållas flera förhör bland annat med den misstänkte personen, säger Lars Lindström. 

Expressen har dock tidigare fått en bekräftelse av Inger Rosén på polismyndighetens avdelning för särskilda utredningar, SU att det gäller justitierådet Stefan Lindskog. 

– Ja, det gäller Stefan Lindskog och grovt tjänstefel med fog att anta att det föreligger jäv, har Inger Rosén tidigare sagt.

Lindskog utreds för grovt tjänstefel 

Misstankarna om jäv gäller det beslut som Lindskog fattade i Högsta domstolen i somras om att inte bevilja prövningstillstånd i ett skadeståndsmål.

En norsk affärsman och delägare i det i dag konkursade värmländska bolaget Environiq hade stämt bolagets ledning och huvudägaren Bo Falkman.

Stefan Lindskog beslutade själv att inte bevilja prövningstillstånd trots att han genom sitt privata bolag hade investerat miljontals kronor i just Environiq och i dag äger hundratusentals aktier i ett annat av Bo Falkmans bolag.

När Expressen talade med Lindskog i december månad avfärdade han allt som en ”olycklig omständighet” och att han, när han tog beslutet, inte ens kände till att han ägt och äger aktier i Bo Falkmans bolag.

– Jag har inte en susning. Jag vet inte hur min aktieportfölj ser ut i detaljer. Eftersom jag lämnat ut det till diskretionär förvaltning för att inte komma i några situationer där mitt kapitalinnehav ska kunna kasta en skugga över vad jag gör, så vet jag inget om det. Jag har lämnat bort det och vet inte något, sa Lindskog.

Stefan Lindskog: "Det råkar vara en tillfällighet" 

Men Expressens granskning visade också att den som sköter Stefan Lindskogs diskretionära förvaltning, Jonas Byström på företaget Quesada, är bror till hans särbo.

– Ja, så är det, sa Lindskog.

– Det råkar vara en tillfällighet. Företaget fattar besluten genom honom. Jag vet inte vad som görs.

Bolagets huvudägare Bo Falkman säger dock att all finansiell information om bolaget skickats direkt till Stefan Lindskog. Och Folke Johansson, jävsexpert och professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet var också kritisk till justitierådet Stefan Lindskogs förklaring.

– Enligt gängse jävsregler är det en självklarhet att han skulle ha avsagt sig ärendet, säger Folke Johansson.

Stefan Lindskog svarar så här på sms om att det inletts en förundersökning: 

"Jag vet att inga ovidkommande hänsynstaganden har tagits vid mitt beslutsfattande och ser därför med tillförsikt fram mot att en förundersökning klargör att anmälan mot mig är ogrundad. Nu får utredningen ha sin gång och jag har därför inga ytterligare kommentarer".

Måns Wigén, kanslichef på Högsta domstolen, säger att det är JO och JK som för talan om Lindskog får jobba kvar under den tid som förundersökningen pågår. 

– Beslut tas av Högsta förvaltningsdomstolen, säger Måns Wigén. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag