Håkan Juholt, socialdemokraternas partiledare. Foto: Suvad Mrkonjic
Håkan Juholt, socialdemokraternas partiledare. Foto: Suvad Mrkonjic

Förundersökning mot Håkan Juholt

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt utreds för bidragsbrott.
En förundersökning är inledd mot S-ledaren som utreds av Riksenheten för polismål.
- Det är viktigt med en grundlig utredning, säger Håkan Juholt i ett pressmeddelande.
Han begärde ut full ersättning av riksdagen för sin övernattningslägenhet i Stockholm – trots att han delade den med sin sambo.
Nu har åklagare Alf Johansson på Riksenheten mot korruption bestämt sig för att inleda en förundersökning mot S-ledaren Håkan Juholt.
Han är nu misstänkt för bedrägeribrott.
Då det inte rör sig om misstanke om brott som primärt tillhör verksamhetsområdet på Riksenheten mot korruption lämnade Alf Johansson över utredningen till Riksenheten för polismål.
– Enligt vårt interna regelverk ska de handlägga alla misstankar om brott av riksdagsmän utom korruptionsbrott, säger chefsåklagare Alf Johansson.

"Hämtat in material"

Överåklagare Björn Ericson kommer att hålla i ärendet.
- Jag fick det på mitt bord på måndagseftermiddagen och jag har inte sett några papper än. Jag vet att man har hämtat in en del material och jag utgår från att det är ansökningarna om bostadsbidrag och regelverket som finns i riksdagen. När vi får in materialet gör vi en bedömning av det och bestämmer vilka utredningsåtgärder som ska vidtas, säger han till Expressen.se.
Håkan Juholt har i nuläget inte delgivits någon misstanke om brott och förundersökningens första steg är att ta reda på om något brott har begåtts.
- Nu rubriceras det som bedrägeribrott men vi har en skyldighet att titta förutsättningslöst på materialet och se om det också kan ha begåtts något annat brott.
Blir det aktuellt att hålla förhör med Håkan Juholt?
- Jag kan inte svara på något sådant, det får vi se då. Jag vill inte spekulera.

Ovanligt med förundersökning

Björn Ericson säger också att det är väldigt ovanligt att riksdagsledamöter är föremål för en förundersökning.
- På de fem år som jag har jobbat på Riksenheten för polismål har det bara hänt några gånger.
Håkan Juholt välkomnar förundersökningen.
"Det är viktigt med en grundlig utredning. Jag har gjort fel som inte satte mig in i de regler som gäller för riksdagsledamöters boende. Jag ber åter om ursäkt för det. Jag vill understryka att jag inte tagit ut för mycket i ersättning avsiktligt", säger han i ett pressmeddelande.
Han uppger även att han tänker samarbeta fullt ut med utredarna.
"Under utredningen kommer mitt juridiska ombud advokat Hans Strandberg att ge alla kommentarer i ärendet", säger han vidare.

"Han försökte inte luras"

Juholts försvarare Hans Strandberg är säker på att utredning kommer läggas ner innan den går till åtal.
- Det finns förklaringar om att det är ett misstag alltihop, det är utgångspunkten. Håkan Juholt har förklarat hur det har gått till och jag har fått klart för mig att han har skickat in hyresavier och kontrakt med bådas namn på. Så allt talar för att han inte avsiktligt försökte luras, då gör man ju inte så, säger han till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag