Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utredningen om Eneroth läggs ner

Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande
Infrastruturminister Tomas Eneroth, S.
Foto: DUYGU GETIREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förundersökningen mot infrastrukturminister Tomas Eneroth om sexuellt ofredande läggs ner.

Det meddelar Åklagarmyndigheten.

Som jag tidigare sagt har det aldrig varit min avsikt att röra vid någon person på ett sätt som kan uppfattas som olämpligt”, skriver Tomas Eneroth i en kommentar.

Anmälan handlade om att Tomas Eneroth anklagades för att ha tagit en kvinnlig kollega på rumpan. Själv menade Eneroth att det rörde sig om en kram och att han bett om ursäkt till kvinnan.

Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag. Det har aldrig varit min avsikt. Det har jag också framfört till henne”, kommenterade han i ett sms till Aftonbladet.

Efter att anklagelserna blivit kända var det S-profilen Jan Emanuel Johansson som anmälde Eneroth till polisen.

Inte sexuellt ofredande

Men utredningen läggs nu ner. Tomas Eneroth har inte förhörts eller delgivits misstanke.

– Det har i det här fallet varit frågan om en flykting beröring. Den kan inte anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för att agerande är att betrakta som ett sexuellt ofredande, säger Maria Sterup, chefsåklagare på Särskilda åklagarkammaren i pressmeddelandet.

Hon tillägger att handlingen inte innebar en kännbar fridskränkning på det sätt som krävs för att den ska bedömas som ett ofredande.

– Det är viktigt att framhålla att alla beröringar som är oönskade och som av den utsatta personen uppfattas som otrevliga eller obehagliga inte per automatik är att bedöma som brottsliga. Varje gärning måste prövas objektivt utifrån omständigheterna i det enskilda fallet, säger Maria Sterup vidare.

Tomas Eneroth skriver i en kommentar att det är bra att myndigheterna har tittat på anmälan.

Polisanmälan har enligt uppgift i media gjorts av en person som enbart läst om händelsen. Jag har inte varit på förhör eller delgivits någon misstanke om brott, och konstaterar nu att förundersökningen lagts ned”‚ skriver han.

Statsministern: Ingen tvekan

Nyheten om att förundersökningen hade inletts kom bara minuter innan statsminister Magdalena Andersson skulle presentera sin regering i förra veckan.

– Det finns ingen tvekan om vad som har hänt i det här fallet, och Tomas Eneroth har bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsiktligt från hans sida, och jag ser ingen anledning att inte tro på det, sa Magdalena Andersson då.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.