Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förundersökning inleds om drunkning

41-åriga kvinnan har misstänkts för mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma.Foto: Olle Sporrong
<p>Här vid bryggan drunknade 41-åringens make förra året.</p>Foto: Johan Ronge
<p>Den 3:e augusti hittades en död man och en skadad kvinna i en sommarstuga utanför Arboga.<br></p>Foto: Pavel Koubek/Tt

En förundersökning har inletts angående mord efter den mystiska drunkningen utanför Arboga 2015.

Mannen som drunknade var exmake till den 41-åriga kvinna som av åklagaren misstänkts för mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma.

– Vi har väntat på det här och det känns jätteskönt. Verkligen en lättnad, säger en anhörig till den drunknade mannen.

Nu presenteras ytterligare en vändning i de många turerna kring sommarstugemordet utanför Arboga den 3 augusti i år.

Och det kan försvåra situationen ytterligare för den 41-åriga kvinnan, som tillsammans med sin 18-årige sambo misstänks för att ha mördat sin 68-årige far och orsakat sin 63-åriga mor svåra skador.

En förundersökning om brott har nämligen inletts avseende den 41-åriga kvinnans exmake mystiska drunkning för ett drygt år sedan.

 

LÄS MER: Den 41-åriga kvinnan jobbade med utsatta barn

 

Anhörig till 41-åringens exmake: "Jätteskönt"

Förundersökningen gäller mord och försök till grovt bedrägeri.

– Vi har väntat på det här och det känns jätteskönt. Verkligen en lättnad. Det känns som en upprättelse för honom, eftersom hans död inte har blivit utredd, säger en anhörig till mannen.

Samtidigt som ni välkomnar beslutet om att det öppnas en förundersökning, kan ni känna besvikelse över att det inte gjordes från början?

– Det är klart att man undrar varför det inte blev ordentligt utrett från början. Men man är jätteglad över att det nu har tagits upp.

 

 

 

 

41-åringens exman hittades drunknad utanför Arboga

Bakgrunden är följande: Kvinnans exman hittades förra året avliden efter att ha drunknat i Hjälmaren.

Någon förundersökning om brott inleddes dock aldrig. Men försäkringsbolaget If fattade misstankar.

Mannen hade en maxad livförsäkring, på drygt 2,5 miljoner kronor, som skulle tillfalla 41-åringen om maken dog. Enligt försäkringsbolaget tecknades dock försäkringen mot hans vilja av någon annan.

En utredning av försäkringsbolaget pekade också på att kvinnan ska ha försökt giftmörda sin make under en resa till Egypten i början av 2015. Mannen tvingades uppsöka läkarvård under resan och när de var tillbaka i Sverige.

If begärde prövning av polisens beslut att lägga ner utredningen men åklagare beslutade i juli i år att inte granska ärendet. Nu, efter ytterligare en begärd prövning av If, så inleder åklagare en förundersökning om brott.

Mord och försök till grovt bedrägeri

Här vid bryggan drunknade 41-åringens make förra året.Foto: Johan Ronge

Polisen tog för några dagar sedan del av försäkringsbolaget If:s utredning av drunkningen i Hjälmaren för ett drygt år sedan.

– Det märkligaste av allt var livförsäkringen. Men även att hon väntade 12 timmar med att anmäla honom saknad, har en person med insyn i olyckan tidigare sagt.

Nu väljer alltså överåklagare Marianne Ny, efter alla turer, att inleda en förundersökning. Ingen specifik person är i nuläget misstänkt för brott.

- Vi har inlett förundersökning avseende mord och försök till grovt bedrägeri. Efter granskning av ärendet har vi kunnat konstatera att det finns omständigheter som talar för att brott kan ha begåtts. Vi har inte tagit ställning till om någon person är att betrakta som misstänkt för dessa brott, säger kammaråklagare Andreas Ekengren vid Utvecklingscentrum Göteborg.

 

LÄS MER: Polisen tog över If:s utredning

 

If:s utredare: "Det är ett erkännande"

If:s chefsutredare Anders Lindstrand är en av de som tittat på fallet med drunkningen. Han tycker att det är mycket positivt att åklagare inlett en förundersökning.

– Vi har lagt ner ett stort arbete på detta och är nöjda med att åklagarmyndigheten inlett en förundersökning. Det är ett erkännande av vårt arbete.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem är mycket nyfiken på att titta närmare på If:s utredning, och säger att den borde plockats upp av polis i ett ännu tidigare skede.

– Men man ska också veta att det är stor skillnad på beviskraven i en försäkringsutredning och i en polisutredning. Det är mycket starkare beviskrav i en polisutredning, säger han i Expressen TV.

41-åriga kvinnan har lämnat landet

I juni avslöjade Eskilstuna-Kuriren att hon tvingat till sig sex med två ensamkommande unga killar som placerats på hennes flyktingboende.

Samtidigt som åklagare väljer att inleda en förundersökning dödsfallet av den mordmisstänkta 41-åringens make så har huvudpersonen lämnat Sverige.

Hon semestrar i Thailand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.