Förundersökning inleds om den falska officeren

Mannen ska ha arbetat i flera år åt Försvarsmakten.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Han ska även ha arbetet åt kustbevakningen.
Foto: HAMPUS HAGSTEDT / FÖRSVARSMAKTEN

Åklagaren James von Reis inleder en förundersökning mot den falska officeren.

Mannen misstänks för brukande av falsk urkund, skriver Dagens nyheter

– Att ljuga i ett cv om sina meriter är inte straffbart i sig. Det är användandet av en förfalskad handling som är kriminaliserat, säger han till tidningen.

Dagens nyheter avslöjade tidigare i år att en man som utgett sig för att vara officer och arbetat inom Försvarsmakten och i den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) och Kustbevakningen i knappt 20 år. Kustbevakningen har anmält mannen och efter DN:s avslöjande väljer nu åklagare James von Reis att inleda en förundersökning.

– Jag har sett vad som har skrivits och kommit fram till att brott kan misstänkas, säger han till DN.

För tillfället är brottet rubricerat som brukande av falsk urkund och gäller det intyg som mannen har använt sig av när han rekryterades till Kustbevakningen. Det är inget brott att ljuga i ett cv eller i en tjänsteansökan. Däremot är det brottsligt att använda förfalskade handlingar.

Skrev in falska uppgifter

I januari 2019 blev det känt för Försvarsmakten och Försvarsdepartementet att Kustbevakningen ansåg att mannen var olämplig ur säkerhetssynpunkt. Detta efter att det kommit fram att mannen ljugit om sin akademiska examen. Han ska även ha skrivit in falska uppgifter om sig själv som ledde till att han fick både en akademisk och militär titel, skrev DN under onsdagen.

Efter DN:s avslöjande har Försvarsmakten tillsatt en utredning för att förstå hur mannen kunde göra en karriär och inte bli upptäckt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.